Fodor Gábor: "Méltán lehetek büszke"

Infostart
2007. április 19. 07:37
A környezetvédelmi politika nem sikeres, a minisztérium észrevehetetlen - mondta az InfoRádiónak adott interjúban Fodor Gábor, miután az SZDSZ ügyvivői testülete környezetvédelmi miniszter-jelöltnek választotta.
Miért vállalta el a feladatot?

Azért vállaltam el, mert fontosnak tartom, hogy Magyarországon erősítsük a környezettudatos gondolkodást. Azok az emberek, akik ott voltak mögöttem a pártelnöki választási kampányban, a hiteles politizálás, a politika becsületének a visszaszerzése mellett tették le a voksot. Én nagyon büszke vagyok erre az elnökválasztási eredményre. Õk joggal válják, hogy ezt mutassuk meg a politikai közéletben is. Ezt akarom megmutatni az ő segítségükkel.

Hogyan fog reagálni azokra a borítékolhatóan majdan érkező vádakra, amely szerint miniszterjelöltsége egyfajta vigaszdíj, illetve nem környezetvédelmi szakember, szemben az elődjével, Persányi Miklóssal.

Én azt gondolom, hogy politikus vagyok, és a minisztériumokat politikusok vezetik. Nincs ebben semmi szégyenkezni valóm, én a magam politikai pályáját olyannak tartom, amelyre, azt gondolom, hogy méltán lehetek büszke. Másfelől pedig az ember természetesen tudja, hogy vannak kritikusai. Én minden kritikának igyekszem megfelelni. Nekem az a dolgom, hogy a környezetvédelem ügyét politikailag erősítsem. Én nem tartom az elmúlt időszakot ebből a szempontból sikeresnek. Nem tudott a környezetvédelem politikailag sikeres lenni. Azt szeretném, ha a politikai súlya megnövekedne.

Miért nem tudott sikeres lenni?

Azért nem, mert észrevehetetlen tárca maradt az elmúlt időszakban. Azt gondolom, hogy sokkal jobban kell a magyar társadalmi köztudatban megjeleníteni azt, hogy itt fontos ügyek vannak, amelyek lényegesek mindannyiunk számára.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást