Amerikai minta a magyar büdzsé készítésében

Infostart
2007. április 19. 15:39
Amerikai mintájú, a kormánytól független költségvetési hivatal létrehozását tervezi a Pénzügyminisztérium. A tárca vezetője elmondta: a hivatal az Országgyűlésnek lenne alárendelve.

A költségvetési hivatal felállítására vonatkozó elképzelést Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vázolta a Pénzügyminisztérium és a jegybank "Út az euróhoz" című budapesti konferenciáján, a részleteket pedig az utána felszólaló pénzügyminiszter mondta el.

Veres János kijelentette: a nagyobb költségvetési fegyelem érdekében először is pontosan meg kell határozni az állami feladatok körét, megszabni, mire költhet az állam.

Ezen túl egységes szerkezetű törvénybe kell foglalni a költségvetés készítésének és ellenőrzésének most több törvényben, illetve a házszabályban rögzített előírásait. A költségvetés kiadásait pedig három évre előre meghatároznák.

Veres János szinte szó szerint megismételte a miniszterelnök kijelentését, hogy érdemes lenne megfontolni egy költségvetési hivatal felállítását, hozzátéve: ehhez jó lenne megnyerni minden parlamenti párt támogatását.

A pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államokban több évtizede eredményesen működik egy ilyen hivatal.

{{keretes_cim}}

A kongresszus költségvetési hivatalát 1975-ben hozták létre, idén januártól a hivatal vezetője a magyar származású Ország Péter.

Ezzel párhuzamosan az elnöki hivatalnak is van egy menedzsment- és költségvetési hivatala, amelynek elnöke volt például George Schultz, aki később pénzügyminiszterként és külügyminiszterként is dolgozott, valamint az a Caspar Weinberger, aki a Reagen-kabinet honvédelmi minisztere lett.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Varga Mihály a költségvetési hivatalról (Panulin Ildikó interjúja)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást