Magyarország szemétnagyhatalom

InfoRádió / MTI
2007. április 14. 09:30
Magyarország termeli az egyik legtöbb hulladékot az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országok közül - állapítja meg a Bruxinfo Európai Elemző Iroda legfrissebb környezetvédelmi tanulmánya.

Az elemzők a városi környezet, a hulladékkezelés és ökotermesztés témakörében hasonlították össze az uniós országokat, az Urban Audit adatainak felhasználásával.

Ezek szerint a magyarok fejenként évi 464 kilogramm hulladékot "termelnek", ami 37 kilóval kevesebb az uniós átlagnál, de a közösséghez három éve csatlakozott országok között az egyik legmagasabb érték. Egy cseh polgárra például 300 kilónál is kevesebb szemét jut évente.

A zöldterületek nagyságát tekintve viszont több magyar városban is kedvezőbb a helyzet, mint sok más uniós településen. Az egy pécsi polgárra jutó 77 négyzetméter zöldterület kifejezetten jónak mondható, Budapest 43 négyzetmétere pedig átlagos.

A csehek itt is jól szerepelnek, Prága ugyanis 83 négyzetméterrel vezeti a rangsort. Az ellenpólus Barcelona, ahol mindössze két négyzetméter zöldfelület jut egy lakóra.

Az elemzés szerint a Magyarország biogazdálkodása fejletlenebb, mint a legtöbb tagállamé. Az unióban az ökogazdálkodásba bevont területek aránya az összes mezőgazdasági területekhez képest átlagosan 4,4 százalékot tesz ki, Magyarországon pedig csak 1,8 százalékot.