Veres-recept: áremelések és reformok

InfoRádió / MTI
2007. április 12. 15:36
Magyarországon a reformok mellett a gáz-, az áram- és a gyógyszerárak, valamint a tömegközlekedés tarifáinak emelésével lehet csökkenteni az államháztartási hiányt. Ezt az osztrák Die Presse című lapban mondta a pénzügyminiszter. Veres János közölte: ezek az intézkedések összesen 700 milliárd forinttal növelnék a bevételeket.

A pénzügyminiszter a konzervatív lapban arról is beszélt, hogy belátható időn belül nem lehet radikális adócsökkentéssel számolni Magyarországon. Úgy vélte: már az ellenzék is belátta, hogy ez lehetetlen.

Veres János szerint Magyarország versenyképessége hosszú távon a kutatás fejlesztésével, az infrastruktúra javításával és a magas államháztartási hiány csökkentésével biztosítható.

A miniszter az unióban legmagasabbnak számító, 10 százalék körüli magyar államháztartási deficitet azzal magyarázta, hogy 2000 óta a reálbérek és a nyugdíjak a GDP-növekedést meghaladó ütemben emelkedtek.

Csütörtök délután helyreigazítást kért a Die Presse című laptól a Pénzügyminisztérium, mert a tárca szerint Veres János miniszter a megjelentekkel ellentétben nem a gáz-, áram- és gyógyszerárak jövőbeni emeléséről, hanem az elmúlt egy évben végrehajtott reformokról beszélt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást