Rákban hal meg a magyarok negyede

Infostart
2007. április 12. 07:42
Magyarországon még mindig jóval többen halnak meg rák miatt, mint az Európai Unió más országaiban - derül ki az Egészségügyi Minisztérium jelentéséből, melyet a Nemzeti Rákellenes Nap apropóján készítettek. Az idén hazánkban mintegy 9 milliárd forint jut az onkológiai központok fejlesztésére.

Magyarországon az összes haláleset mintegy negyedét még mindig a daganatos betegségek okozzák. A tüdőrák miatti halandóság pedig Magyarországon csaknem kétszerese az uniós átlagnak - derült ki az Egészségügyi Minisztérium beszámolójából, amelyet a miniszterelnök kért.

A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, aki ismertette a jelentést, hangsúlyozta: mivel az időben felfedezett rák gyógyítható, nagy szerepük van a népegészségügyi szűrővizsgálatoknak. A lakosság mozgósítására, a felvilágosító kampányra 30 millió forintot különített el az egészségügyi tárca.

Gál J. Zoltán arról is beszámolt, hogy az új kórházi struktúrában kiemelt szerepet kapnak a regionális onkológiai centrumok, amelyek működési területéhez 2-2,5 millió ember tartozik.

Az államtitkár hozzátette: az onkológiai központok finanszírozása hamarosan átalakul. Címzetten kiemelt díjazást kapnak, amelyet csakis az onkológiai betegek kezelésére használhatnak fel.

A tárca jelentéséből kiderül: a népegészségügyi programra 280 millió forintot különít el a tárca, ezen felül még 60 millióval támogatja a speciális szűréseket. Az onkológia központok fejlesztésére az Új Magyarország fejlesztési terv keretében 9 milliárd forintot fordít a kormány.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást