Interaktív műsorokat hoz a digitális rádió és tévé

Infostart
2007. április 12. 06:43
A közszolgálatiság támogatását tartja az állam legfontosabb feladatának a digitális műsorszórásra való átálláskor a Miniszterelnöki Hivatal médiapolitikai főtanácsadója. Sarkady Ildikó hangsúlyozta: a digitális műsorszolgáltatás által a televíziók és rádiók műsora interaktívvá válik, és a hangminőség is jobb lesz.

A szakember az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a magyar nyelv és kultúra megőrzése érdekében nagy figyelmet kell fordítani a közszolgálati műsorok megjelentetésére.

Sarkady Ildikó közölte: az év második felében egyeztetnek a tartalomszabályozási kérdésekről, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban pedig már készül a minőségi követelményekről szóló jogszabály.

Hozzátette: az ORTT helyébe lépő vagy amellett működő Médiafelügyeleti Hatóság gyakorol majd komplex felügyeleti jogot a piac felett.

A főtanácsadó úgy fogalmazott: a digitalizáció lényege, hogy a frekvencia nem olyan szűkös, mint korábban, ezért nem jelent majd akkora hatalmat a jogosultság szétosztása.

Sarkady Ildikó emlékeztetett arra, hogy 2012-ben már nem lehet földi, analóg műsorszórás Magyarországon, ezért sürgető a digitalizáció törvényi hátterének megteremtése.

Hozzátette: a rádiók esetében nincs ilyen határidő. Az állam azokban a rádiók multiplexeit (egyfrekvenciás hálózatait) is meg akarja pályáztatni. Ezeken a digitális frekvenciákon lehetőség van arra, hogy egy országos frekvencián - sávszélességtől függően - öt-tíz rádióműsor szólaljon meg.

Az állami szabályozás a rádiók esetében is elsősorban a közszolgálati tartalmakra terjedne ki.

Elmondta: az egyelőre nem egyértelmű, hogy a Magyar Rádió felkerül-e egy multiplexre, de mint mondta, természetesen a cél az, hogy arra a multiplexre kerüljön fel, amely az egész országot lefedi.

Hangsúlyozta: a digitális műsorszolgáltatás által interaktívvá válik a műsor, és jobb hangminőséget produkál.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást