Veszélyben a szigligeti jegenyesor?

Infostart
2007. április 10. 16:01
Több jegenyefa kivágását tervezi Szigligetnél a Veszprém megyei közútkezelő. Az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja szerint nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a fák valóban veszélyesen elöregedtek. A település polgármestere elmondta: a közútkezelő csak a beteg és öreg fákat vágja ki.

"A szigligeti jegenyesor a balatoni tájkép nélkülözhetetlen része, az egyik legjellegzetesebb és legértékesebb fasor a Balaton körül" - mondta az InfoRádiónak az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja.

Lányi András hozzátette: a magyar törvények Európában példátlan módon kevéssé védik a fákat, a hatóságok vagy a magántulajdonosok szinte eljárás nélkül szabadulhat meg azoktól, holott a fák nem "fogyóeszközök".

A zöld szervezet munkatársa szerint nem bizonyított, hogy a szigligeti jegenyék veszélyesek a közlekedés biztonságára. Lányi András szerint elképzelhető, hogy egy tavaly kidőlt fa ad indokot a fasor kiirtására.

Az Élőlánc elnökségi tagja úgy tudja, a fák állapotát nem mérték fel az illetékes hatóságok, csupán elfogadták a közútkezelő megállapítását.

A szervezet nem tehet semmit a fákért, a fasor megőrzéséért a helyieknek kellene felemelni a szavukat - közölte Lányi András, aki kijelentette: többet nem megy Szigligetre.
Csak a beteg fákat vágnák ki

Nem az egész fasort, csupán az öreg és beteg fákat - összesen 64-et, a teljes állomány mintegy 20-25 százalékát - vágnák ki Szigligeten, erre a közútkezelőnek megvan az engedélye - mondta az InfoRádiónak a város polgármestere.

Balassa Balázs hozzátette: a fasor állami területen van, a növények gondozása a közútkezelő feladata, a kidőlő fák, letörő ágak okozta károk is ezt a szervezetet terhelik.

Mivel Szigliget a Balatoni Nemzeti Park területén fekszik, ezért a fakivágási engedélyt a zöld hatóság és a park illetékesei adják ki.

Balassa Balázs hozzáfűzte: neki mint polgármesternek nincs meg a jogalapja arra, hogy a környezetvédelmi minisztérium által megbízott szakhatóság döntését vitassa.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lányi András, az Élõlánc Magyarországért elnökségi tagja
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Balassa Balázs, Szigliget polgármestere
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást