Kemény tárgyalások a magyarországi német szemétről

Infostart
2007. április 10. 15:11
A bajor hatóságok 450 tonna Németországból Magyarországra szállított szemétről ismerték el, hogy az országrészből származik. A környezetvédelmi tárca tovább egyeztet a német felekkel - mondta el az InfoRádióban Erdey György, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium miniszteri biztosa.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium miniszteri biztosa szerint a bajor féllel "kissé nehezebbre" sikeredtek a tárgyalások, mint egy hónapja a baden-württembergi féllel.

Erdey György az InfoRádióban elmondta: magyar feltételezés szerint 900 tonna bajor eredetű hulladék van a Magyarországra szállított 4200 tonna között.

Ebből 450 tonnával kapcsolatban írtak alá eddig jegyzőkönyvet, a bajor hatóságok ennek a mennyiségnek a felét hajlandóak visszaszállítani.

A miniszteri biztos szerint a hulladékküldő németországi cégek felelőssége a közösségi előírások alapján egyértelmű, mert mindenképpen engedélyt kellett volna kérniük a magyarországi hatóságoktól, illetve betartani a meghatározott feltételeket. Ilyen engedélyt a jelenleg érvényes közösségi előírások szerint csak az úgynevezett zöldlistás hulladékokra nem kell kérni.

A 4.100 tonnáról viszont egyértelműen kiderült, hogy ez nem sorolható a zöldlistás kategóriába, hanem úgynevezett sárgalistás hulladékról van szó. Ez engedélykötelesen szállítható, de nem veszélyes hulladék - mondta el Erdey György.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást