A böjt volt az első tisztítókúra

Infostart
2007. április 6. 14:47
Az ország különböző régióiban más-más szokásai vannak a húsvét előtti böjtnek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Hagyományok Háza munkatársa. Sándor Ildikó néprajzkutató kifejtette: a legszigorúbb böjtben a hús és az állati zsiradék mellett tilos volt minden tejtermék, a tojás és a méz fogyasztása is.

A paraszti hagyományban a farsang befejeződik húshagyó kedden, és hamvazó szerdán a nagyböjt első napjával kezdődik a húsvéti ünnepkör - mondta el az InfoRádiónak a Hagyományok Háza munkatársa.

Sándor Ildikó néprajzkutató kifejtette: a böjt a megtisztulás ideje, ilyenkor negyven napig nem ettek állati eredetű ételeket. Koronként és vidékenként eltérő volt a böjt mértéke - tette hozzá.

A Hagyományok Háza munkatársa kiemelte, hogy a legszigorúbb böjtben a hús és az állati zsiradék mellett tilos volt minden tejtermék, a tojás és a méz fogyasztása is, így csak gabonát, gyümölcsöket és zöldségeket lehetett enni.

Saját testükön megtapasztalták ennek jótékony hatását, így került be a hagyományba - tette hozzá Sándor Ildikó.

A teljes beszélgetést szombaton délután három órától hallgathatják meg az InfoRádióban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást