A paraszti hagyományban a farsang befejeződik húshagyó kedden, és hamvazó szerdán a nagyböjt első napjával kezdődik a húsvéti ünnepkör - mondta el az InfoRádiónak a Hagyományok Háza munkatársa.
Sándor Ildikó néprajzkutató kifejtette: a böjt a megtisztulás ideje, ilyenkor negyven napig nem ettek állati eredetű ételeket. Koronként és vidékenként eltérő volt a böjt mértéke - tette hozzá.
A Hagyományok Háza munkatársa kiemelte, hogy a legszigorúbb böjtben a hús és az állati zsiradék mellett tilos volt minden tejtermék, a tojás és a méz fogyasztása is, így csak gabonát, gyümölcsöket és zöldségeket lehetett enni.
Saját testükön megtapasztalták ennek jótékony hatását, így került be a hagyományba - tette hozzá Sándor Ildikó.
A teljes beszélgetést szombaton délután három órától hallgathatják meg az InfoRádióban.