Húsvéti ellenőrzés: az üzletek kétharmada problémás

InfoRádió / MTI
2007. április 4. 10:24
A március eleje óta tartó fogyasztóvédelmi ellenőrzések során a főfelügyelőség a vizsgált üzletek 65 százalékában talált hiányosságot - derül ki a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tájékoztatójából.

Három üzlet közül kettőben talált a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség hiányosságot a húsvétet megelőző ellenőrzései során.

A fogyasztóvédelem eddig több mint 45 millió forintos bírságot szabott ki az üzletekre.

Az átlagnál magasabb volt a kifogásolási arány a "100 forintos" boltokban, az ilyen üzletek 74 százalékában intézkedtek a felügyelők szabálytalanság miatt. A nagykereskedelmi egységek 60 százalékában is vétettek a jogszabályi előírások ellen.

Az 57 tonnányi ellenőrzött húskészítményből több mint 10 tonnánál gond volt a tárolással, a jelöléssel, az ár feltüntetésével vagy a beszerzési bizonylatokkal - tájékoztatott a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség főigazgatója.

Az édesipari termékek ellenőrzésénél a kifogásolási arány 16 százalék volt. A megvizsgált 160 tonnából több mint 25 tonnánál lejárt a minőségmegőrzési határidő, vagy az volt ráírva, hogy az alapanyaga csokoládé, holott nem.

Wittich Tamás figyelmeztette a fogyasztókat: mindig olvassák el a termékek címkéit, ellenőrizzék a minőségmegőrzési határidőt, a darabárat, az egységárat és a jelöléseket, valamint azt, hogy csokoládé-e a csokoládé, és sonka-e a sonka.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást