Kóka üzent a szocialistáknak

Infostart
2007. március 30. 07:08
Kóka János az SZDSZ elnökeként sem lépne ki a kormányból. Úgy véli: gazdasági miniszterként sokkal jobban segítheti a liberális párt munkáját. Az SZDSZ vezetésére pályázó miniszter hozzátette: bár szükség van a koalíciós szerződés néhány pontjának felülbírálására, mindenképpen hasznos az együttműködés.

Reggel nyolctól hajnali kettőig kell dolgozni - Kóka János szerint így összeegyeztethető a pártelnöki és a gazdasági miniszteri szerep.

A politikus megválasztása esetén sem mondana le a kormányban betöltött szerepéről, mert szerinte a liberális pártelnök leginkább azzal használ a pártjának, ha jelen van a kormányban, a legnagyobb minisztériumot vezeti, és közvetlen befolyása van az energetikai reformokra, a gazdaságpolitikára vagy a közlekedéspolitikára.

Kóka János úgy látja: ez sokkal fontosabb, mint hogy az SZDSZ vezetője a kormánytól való távolmaradásával hangsúlyozza pártja függetlenségét.

A politikus ugyanakkor a koalíciós szerződést is újratárgyalná a szocialistákkal, hogy a pártfinanszírozás és a közpénzügyek kérdése is a dokumentum része legyen.

A pártelnökjelölt beszélt még arról is, hogy az egészségügyi reform folytatását nehezen tudja elképzelni a több biztosítós egészségügy megvalósítása nélkül.

Úgy fogalmazott: nem akarja egy rádióstúdióból a szakítás lehetőségével fenyegetni a koalíciós partnert, de keményen fog érvelni, hogy a pártja programja megvalósuljon.

A gazdasági miniszter az elvárt adó kapcsán azt mondta: az, hogy végül az adónem elvetése mellett döntöttek, nem okozott koalíciós feszültséget, és nem volt köze az SZDSZ elnökválasztási kampányához sem.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kóka János 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kóka János 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást