Nem lesz korszerű inzulinkezelés Magyarországon

Infostart
2007. március 29. 18:41
A kettes típusú cukorbetegség korai stádiumában adott inzulin megelőzi a szövődmények kialakulását, áll az Európai és az Amerikai Diabétesz Társaság közös ajánlásában. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár azonban nem támogatja, hogy a magyar betegek a tünetek jelentkezése után inzulint kapjanak - mondta Vándorfi Győző főorvos, a Magyar Diabétesz Társaság elnökségi tagja az InfoRádióban.

Csaknem egymillió cukorbeteg él Magyarországon, akiken - a szövődmények kialakulásda miatt -  idővel nagyon drága beavatkozásokat (művese-kezelést, érműtéteket, sok esetben szívkatéterezést) kell végezni. Ezek megelőzhetőek lennének, ha már a betegség korai stádiumában inzulint kapnának a betegek, ezt ajánlja az Európai és Amerikai Diabétesz Társaság.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) azonban nem támogatja a korai stádiumban az inzulinkezelést. Pedig az eljárás sikerességét nemzetközi kutatások igazolják, ha tehát az OEP biztosítóként viselkedne, azaz számolna a hosszú távú kockázatokkal, akkor megérné befektetnie a korai inzulinkezelésbe - mondja Vándorfi Győző.

Az eddigi kezelések során 10-15 év elteltével kapott a beteg inzulint. Az új ajánlás szerint a gyógyszert kiegészítve az inzulinnal megállítható az inzulintermelés csökkenése, így az anyagcsere tartósan jó marad és jelentősen csökkenthető a szövődmények kialakulása.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást