Átmeneti rendszer a Nyírő Gyula és a Schöpf-Merei kórházban

Infostart
2007. március 29. 16:48
A Fővárosi Közgyűlés egészségügyi bizottsága csütörtökön jóváhagyta a fővárosi kórházak áprilistól érvényes aktív és krónikus betegágyainak számát. Az ágyszám a fővárosi kórházakban 873-mal 10 545-re csökken a jogszabály szerint.

A Fővárosi Közgyűlés ebédszünetében tartott rendkívüli ülésen felhatalmazták Szolnoki Andrea (SZDSZ) bizottsági elnököt, hogy tovább egyeztessen a tisztiorvosi szolgálattal és az egészségbiztosítóval a területi beutalási rend módosításáról.

A bizottság átmeneti finanszírozási rendszert kezdeményezett több kórháznál. A Nyírő Gyula Kórháznál a sebészeti és a szülészeti ellátás átmeneti fenntartására azért lesz szükség, mivel ezt a feladatot a központi állami kórház csak nyáron tudja átvenni.

A Schöpf-Merei kórháznál azért kezdeményezték a koraszülött-ellátáshoz kapcsolódó szülészeti finanszírozás fenntartását, mivel egyelőre nem dőlt el, hogy mely intézményhez kerül ez a feladat. A Schöpf-Mereiben egyébként áprilistól csak fizetős jellegű szülészeti ellátás lesz, egészségbiztosító által finanszírozott ellátás nem.

Szolnoki Andrea hangsúlyozta, "egyfajta kármentés jelleggel" oldották meg az egészségbiztosító által számos hibával elkészített előterjesztés korrigálását, hogy a kórházak főigazgatói pénteken aláírhassák a finanszírozási szerződéseket.

Az egyes szerződéseket csak záradékokkal javasolták aláírni, mert több kórház csak később tudja átvenni az átirányított betegeket, ugyanis előbb létre kell hozni a szükséges infrastruktúrát. Az átalakítás többletköltsége hét milliárd forint, amelyre a főváros pályázhat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást