Kihátrált az elvárt adó mögül az SZDSZ

InfoRádió / MTI
2007. március 24. 16:03
Nem támogatja jelenlegi formájában az elvárt adó bevezetéséről szóló javaslatot az SZDSZ - jelentette be a gazdasági miniszter a Liberális Gazdasági Tanács ülése után.

Kóka János elmondta: a szabad demokraták egyetértenek az adóbázis szélesítésének elvével, de az elvárt adóra vonatkozó javaslat nem feltétlenül teljesíti a méltányos közteherviselés és a vállalkozói jövedelmek kifehérítésének alapelveit.

Közölte: a Liberális Gazdasági Tanács szerint az elvárt adóból származó bevétel meg sem közelítené a kormány által remélt évi 60 milliárd forintot, ugyanakkor hatásosabb lehetne az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatának, az adóelkerülés elleni fellépés hatékonyságának javítása.

Kóka János hozzátette, hogy emellett fölöslegesen növelnék a bürokratikus terheket is, amellyel az APEH jelenlegi rendszere vélhetően nem is tudna megbírózni.

Az SZDSZ kezdeményezi, hogy haladéktalanul kezdjenek tanácskozást az érintett társadalmi szervezetekkel, és egyeztessenek arról, hogy miként lehet adózásra bírni azokat a vállalkozásokat, amelyek nem fizetnek adót - hangoztatta.

A miniszter kiemelte: az elvárt adó kérdését, a vállalkozások jövedelmének kifehérítését egy egységes adóreform-koncepcióban kell kezelni, amelynek része lehet a vállalkozói költségelszámolás szigorítása, a kedvezmények mennyiségének és szintjének csökkentése.

Kóka János hozzátette: az SZDSZ egyeztetést kezdeményez a koalíciós partnerrel, hogy a megoldás mielőbb megszülethessen.

"Könnyen lehet, hogy ez a megoldás ahhoz vezet, hogy szerdán nem fogadhatjuk el az ezzel kapcsolatos kormányhatározatot, ilyen módon július 1-jétől ennek az elvárt adóbevételnek a pótlása az eredeti pénzügyminisztériumi terveknek megfelelően nem történhet meg" - mondta Kóka János.

Fidesz: az új többség kormányváltást akar

Az SZDSZ ötödik éve kormányoz együtt a szocialistákkal, Kóka János is a második ciklusban tölti be a gazdasági miniszteri posztot. Ennyi idő alatt semmi mást nem tettek, csak - becsapva a magyar családokat, a vállalkozásokat - ígérgették a radikális adócsökkentést, amiből végül többszöri nagy arányú adóemelés és új adónemek bevezetése lett - közölte a Fidesz helyettes szóvivője.

Ez a kormány, valamint a Kóka Jánossal fémjelezhető új arisztokrácia minden szavahihetőségét elveszítette. Erről tanúskodnak egyöntetűen a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok is: az emberek többsége, az új többség kormányváltást akar - vélekedett Cser-Palkovics András.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást