Az ombudsman aggályosnak tartja a vizitdíj visszatérítésének módját

Infostart
2007. március 23. 12:54
Az adatvédelmi biztos aggályosnak tartja a vizitdíj visszatérítésének módját. A törvény szerint, ha a biztosított a huszadik orvoslátogatás után a neki jogosan visszajáró vizitdíjat meg akarja kapni, akkor az addig kapott ellátási nyugtákat be kell mutatnia a jegyzőnek. Péterfalvi Attila szerint ugyanakkor a jegyzőnek nincs köze ezekhez az adatokhoz.

Az, hogy ki milyen orvosi kezelésben részesül, egészségügyi adatnak minősül, és ezt csak akkor lehet kezelni, ha feltétlenül szükséges - mondta el az InfoRádiónak Péterfalvi Attila.

Az adatvédelmi biztos szerint nem indokolt kivinni az adatokat az egészségügyi hálózaton kívülre, és azokat a jegyzőnek bemutatni.

Az ellátási nyugtákból levonható következtetés is személyes adat az adatvédelmi törvény szerint - emelte ki az ombudsman.

Az adatvédelmi biztos hangsúlyozta: ezeket az adatokat az egészségügyi ellátórendszeren belül kell kezelni, és olyan visszatérítési módot kell kialakítani, amely során illetéktelen személy, például a jegyző, nem jut információhoz az emberek egészségügyi állapotáról.

Péterfalvi Attila közölte: aggályait két alkalommal is jelezte az egészségügyi tárcánál, ám mivel érdemi választ nem kapott, az Alkotmánybíróság álláspontját kérte.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter szerint az adatok megadására szükség van.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást