Új módszerrel szokhat le a cigarettáról

Infostart
2007. március 21. 21:24
A stressz kezelésének módszereit és az önkontroll fejlesztését tanítják a dohányzásról való leszokás érdekében az Országos Egészségfejlesztési Intézetben. A Magyarországon újdonságnak számító tréning munkahelyeknek is segítséget nyújt dolgozóik cigarettamentes életre nevelésében.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója az InfoRádiónak elmondta: a szervezet arra akar rábeszélni, és ahhoz próbál hozzásegíteni mindenkit, hogy egyáltalán ne dohányozzanak sehol.

Gábor Edina hozzátette: sok függ attól, mennyire tolerálja - támogatja vagy nehezíti meg - a dohányos ember környezete a cigarettázást otthon, a munka- vagy szórakozóhelyeken.

A "kocadohányosok", akik csupán a társaság miatt, a jó hangulat kedvéért gyújtanak rá, igen kevesen vannak, de őket is ugyanolyan dohányosoknak tekintjük, mint azokat, akik naponta egy doboz cigarettát szívnak el - közölte Gábor Edina.

Sok helyettesítő technikáit tanítanak, többek között például azt, hogyan lehet pihenni a munkahelyen, stresszt oldani vagy szórakozni menni, anélkül, hogy az ember rágyújtana.

A csoportos foglalkozások keretében az intézetben olyan technikákat tanítanak, amelyekkel az emberek saját maguknak és egymásnak is tudnak segíteni.

A módszer Magyarországon teljesen új, a tréninget az Országos Egészségfejlesztési Intézet és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Személyiség és Egészségpszichológiai Tanszéke közösen tartja Urbán Róbert, a tanszék docensének vezetésével - mondta Gábor Edina.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást