Stumpf: a diákparlamentben az érvek fontosak

Infostart
2007. március 20. 06:46
Plenáris üléssel ért véget hétfőn Miskolcon a középiskolás diákok négynapos európai parlamenti munkája, a "Európai Parlamenti Modell" elnevezésű nemzetközi projekt magyarországi ülésszaka. Az európai törvénykezést és az Uniót népszerűsítő tanácskozás-sorozat zárónapján a díszvendég, Stumpf István politológus tartott előadást. A Századvég Alapítvány elnöke elmondta: a diákparlamentben nagyobb figyelem övezi a másik fél érveit, mint a nagypolitikában.

Valóságos szerepjátékok zajlanak az "Európai Parlamenti Modell" elnevezésű nemzetközi projekt találkozóin - mondta Stumpf István.

A Századvég Alapítvány elnöke hangsúlyozta: a plenáris ülésen a gyermekek különböző szaktémákban komoly vitákat folytattak.

Stumpf István szerint azzal, hogy a diákok valóságos ügyekkel foglalkoznak, megtanulják az európai intézményrendszert és a nemzeti érdekérvényesítési lehetőségeket, így olyan többlettudáshoz jutnak, amit a gimnáziumi órákon nehezen lehetne megszerezni.

A diákoknál nagyobb figyelem övezi a másik fél személyiségét és érveit, mint a nagypolitikában - közölte.

A Századvég Alapítvány elnöke szerint Magyarország számára szűk a mozgástér az EU-ban és a globális világban is, így jól felkészült szakemberekre és politikusokra van szükség. Ez a generáció hordozza ezt az ígéretet - emelte ki.

Komoly játék


Komoly játék a diákprojekt - mondta az egyik résztvevő iskola, a győri Kazinczy Gimnázium igazgatója. Németh Tibor hozzátette: a diákok az uniós ismeretén kívül kreativitással és kiváló vitakészséggel rendelkeznek.

Az üléseken elhangzott és meghozott határozati javaslatokat a szervezőbizottság összegyűjti, és eljuttatja az uniós bizottságoknak - közölte az igazgató.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Németh Tibor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást