Hétfőtől "EP-képviselők" a magyar diákok

Infostart
2007. március 19. 11:11
Egy hétre európai parlamenti képviselőkké válnak azok a diákok, akik egy nemzetközi projekt magyarországi állomásán, ezúttal Miskolcon aktuális uniós problémákról vitatkoznak. A hétfőn kezdődő ülés ugyanolyan lesz, mint a felnőttek esetében: a tizenévesek felszólalnak vagy az elnökséget interpellálják.

A Model European Parliament elnevezésű projekt egy holland tanárnő kezdeményezésére indult, majd néhány év alatt nemzetközivé lett.

A mozgalom célja, hogy megismertesse az Európai Parlament működését a középiskolás diákokhoz, akik egy-egy üléssorozat alkalmával maguk is "képviselővé" válhatnak.

Az eseményt ötödik alkalommal rendezik meg, ezúttal Miskolcon. A rendezvényen tíz jó hírű magyarországi gimnázium mintegy 110 tanulója vesz részt, ahol minden iskola egy-egy országot és annak érdekeit képviseli.

Az embercsempészettől Indiáig

Az iskolákat az Oktatási és a Külügyminisztérium egyeztetése után választották ki: olyan intézményeket kerestek, amelyek élen járnak az európai uniós ismeretek átadásában - mondta az InfoRádiónak a miskolci Model European Parliament szervezője.

A parlamenti ülések során tíz témát tárgyalnak majd meg az iskolások, akik néhány hónapja már ezekből a szakterületekből készülnek - tette hozzá Fazekas Róbert.

Az agrárbizottság témája ebben a parlamenti ciklusban az, hogyan lehet a mennyiségiről a minőségi gazdálkodásra áttérni.

Az emberi jogi bizottságban a téma most az embercsempészet és a prostitúció, a külügyi bizottság pedig az Európai Unió és India kapcsolatának szélesítését és mélyítését tárgyalja majd - közölte a szervező.

Magyarországot képviselhetik

A témák nem könnyűek, a rendezvényen részt vevő diákok azonban rendkívül képzettek, felkészítő tanáraik pedig nagyon sok segítséget nyújtanak nekik - mondta Fazekas Róbert.

Hozzátette: a nemzeti üléseken a legkiválóbb teljesítményt nyújtó diákok az európai parlamenti modell két nemzetközi ülésén is részt vehetnek, ez számukra a legerősebb motiváció.

Emellett húsz diák részt vehet egy brüsszeli, illetve strassbourgi úton, amelyet az európai parlamenti képviselők finanszíroznak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Fazekas Róbert
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást