Vidéken békésen zajlottak a megemlékezések

Infostart
2007. március 15. 14:20
Vidéken is több megemlékezést tartanak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 159. évfordulója alkalmából. Az ünnepségek békésen zajlottak. Az országban több mint ezer rendezvényt biztosít március 15-én a rendőrség.

Együtt ünnepeltek a pártok és a civil szervezetek képviselői az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 159. évfordulóján Szegeden.

A nagy elődök, 1848 hősei különbözőek voltak, másban hittek, más volt a neveltetésük, világnézetük, sokszor még az anyanyelvük is, ám volt egy kérdés, amelyben nem volt vita: hittek abban, hogy a szabadság és a demokrácia egyként fontos, létérdek mindenki számára - mondta a távirati iroda beszámolója szerint Lékó Péter nemzetközi sakknagymester ünnepi beszédében.

A megemlékezés végén az önkormányzat, az egyetem, a közgyűlésben résztvevő pártok, így az MSZP, az SZDSZ, a Fidesz, a KDNP és az MDF képviselői, valamint civil szervezetek képviselői megkoszorúzták Kossuth Lajos szobrát.

Debrecenben Kósa beszélt


Debrecenben a kormány elleni összefogás szükségességét hangsúlyozta a nemzeti ünnepen tartott megemlékezésen Kósa Lajos, a város polgármestere.

Magyarországnak most rossz kormánya van, amely katasztrófába viszi az országot, ezért össze kell fogni ellene - hangsúlyozta a politikus.

Az egybegyűlt kétezer fős hallgatóság előtt Kósa Lajos úgy fogalmazott: ellen kell állni a kormány megosztó szándékának, de "nem erőszakkal, hanem humorral, gúnnyal, passzív ellenállással."

Szentesen Dávid Ibolya emlékezett

Szentesen Dávid Ibolya, az MDF elnöke az 1848-ban tapasztalt közös akaratról beszélt.

Elmondta, 1848-ban tényleg egyet akart a magyarság korra, társadalmi helyzetre tekintet nélkül: testvériesebbé, igazságosabbá tenni a hazát.

Úgy fogalmazott: ezen a napon ne az jusson eszünkbe, hogy miként értékelnek bennünket a következő választáson; jusson egy percre eszünkbe, vajon hogy értékelnek minket, ezt a nemzedéket 150 év múlva a történelemkönyvekben? Hogyan értékeli az utókor a magyarság jelenlegi teljesítményét, és ezért ki milyen mértékben felelős?Kecskeméten a fideszes polgármester szólalt fel

Kecskeméten, a gimnazisták ünnepi műsora után Zombor Gábor polgármester mondott beszédet.

A fideszes politikus kiemelte, március 15-e a magyarság életében jelképpé lett, a kivívott szabadság megőrzésének szimbólumává.

Miskolcon is közösen ünnepeltek

Miskolcon ezúttal is közös volt az ünnep: valamennyi párt, civil szervezet együtt emlékezett 1848 forradalmára. Az ünneplők között ott volt a város szocialista polgármestere és a Fidesz országos alelnöke is.

Kossuth szobránál koszorút helyeztek el MSZP vezette miskolci önkormányzat, Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke, Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója, a Magyar Kommunista Munkáspárt városi szervezete, a Jobbik városi szervezetek, illetve más pártok, civil szervezek képviselői.

Szombathelyen sem történt rendzavarás

Közösen ünnepeltek a pátok és civil szervezetek Szombathelyen is.

Annak ellenére, hogy a Fidesz szombathelyi szervezete hétfőn még sajtótájékoztatón tiltakozott a szónok személye, Czeglédy Csaba, a város szocialista alpolgármestere ellen, az ünnepi beszéd alatt nem történt rendzavarás.

Később valamennyi parlamenti és több parlamenten kívüli párt helyi képviselői együtt koszorúzták meg Petőfi Sándor szobrát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást