Tizenkét pontot javasol a HÖOK

Infostart
2007. március 14. 17:44
Tizenkét pontban javasolja a felsőoktatási törvény módosítását a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. A szervezet elnöke elmondta: a gazdasági tanácsok, a pályakövetés és a hallgatói képviselet megfelelő arányán kívül felül kell vizsgálni a tandíj és a főállású oktatók jogállásának rendszerét is.

Van lehetőség arra, hogy a Parlament nemmel szavazzon a tandíjra, vagy hogy azzal kapcsolatban módosító indítványt tegyenek - mondta az InfoRádiónak a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke.

Azok a hallgatók, akik 2007 szeptemberében kezdik meg tanulmányaikat, a felvételi tájékoztatóból már tudják, hogy mennyi a tandíjuk - közölte Miskolczi Norbert.

Mivel a tandíj (fejlesztési részhozzájárulás) minden intézményben ugyanannyi, a HÖOK elnöke úgy véli, azok a szempontok, amelyek alapján bevezették a fizetési kötelezettséget, nem állják meg a helyüket.

Hozzátette: nem nőtt a hallgatók megrendelő szerepe, nincs több egyetértési joguk, és mivel mindenhol egyforma lesz a tandíj mértéke, így sem a hallgatókat, sem az intézményeket nem differenciálja.

A HÖOK javaslatai között már tavaly szerepelt az, hogy az úgynevezett intercity-oktatók ezentúl csupán egy intézményben lehessenek főállású munkatársak: a szervezet szerint a felsőoktatás megújulásához nagyon sok új tanárra és tanársegédre van szükség - jelentette ki Miskolczi Norbert.

A HÖOK elnöke szerint fontos lenne megvizsgálni azt is, miért akarnak egyre kevesebben tanárok lenni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást