Időgép: képek arról, hogy mi lesz holnap Budapesten

Infostart
2007. március 14. 14:33
Március 15-én Budapest az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékezik. Különleges programok várják az érdeklődőket a többi között a Nemzeti Múzeumnál, a Lánchídnál, a Roosevelt téren és a Millenárison.

A március 15-i hagyományos állami ünnepség a Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával kezdődik, majd a Batthyány-örökmécsesnél várják az ünneplőket, ahol rövid emlékműsorral nyitják meg az egész napos megemlékezést.

A Nemzeti Múzeum lépcsőjén 11 órakor kezdődik az ünnepi műsor, amelyet kora estig tartó családi programok követnek a Múzeumkertben: történelmi környezetben kialakított játszóház, színpadi programok, népi ügyességi játékok, valamint alkotó- és kézműves műhely várja az érdeklődőket.

A megemlékezés napján ünnepi díszbe öltözik a Lánchíd: a tizenkét ponthoz kapcsolódva tizenkét állomással idézik fel a forradalom kezdetének eseményeit.

A Magyar Tudományos Akadémia Roosevelt téri parkolójában kiállítás idézi fel a március 15-i pesti hangulatot.

A Fővárosi Önkormányzat a Március 15. téren, a Petőfi szobornál emlékezik a forradalmi napra: a Romkert melletti füves területen 10 és 18 óra között Forradalmi Népünnepély, korabeli kirakodóvásár, huszárbemutató, gólyalábasok, népi játékok és néptáncosok szórakoztatják a közönséget. A műsorban idén Bozsik Yvett és tánckara is közreműködik.

A Millenáris is különleges programokkal várja az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat egyaránt. Lesz kortörténeti játszóház, népi ügyességi játékok, koncertek és táncbemutatók.