Ha a Fidesz bizonyít, népszavazás lehet a vizitdíjról

Infostart
2007. március 12. 18:28
Ha a Fidesz jogi úton bebizonyítja, hogy a vizitdíj nem tartozik a központi adók körébe, és ezt az Országos Választási Bizottság is elfogadja, akkor kiírható a népszavazás a 2008-ra vonatkozó kérdésben - mondta az InfoRádiónak Lövétei István alkotmányjogász. A testület korábban azért nem adott zöld jelzést a kérdésnek, mert a vizitdíjból származó becsült bevétel szerepelt az idei költségvetésben.

A jelenlegi költségvetési törvény tartalmazza a vizitdíjból származó bevételt, ezért elvileg népszavazással nem támadható annak beszedése - mondta az alkotmányjogász.

Hozzátette: 2008-ra még nincsen költségvetés, és nem létező költségvetési törvényre ez a tilalom elvben nem vonatkozik.

A kérdés azon múlik, hogy a vizitdíj mint bevételi forma adó jellegű tehernek tekinthető-e vagy sem - közölte Lövétei István.

Központi adóteher?

A vizitdíj a szolgáltatáshoz igazodik, hiszen aki nem megy egy évig orvoshoz, annak egyáltalán nem kell fizetnie, míg aki hetente ötször megy, annak egy bizonyos mennyiségig kell, aztán esetleg vissza lehet kérni a pénzt.

Az általános adóterhek - áfa, személyi jövedelemadó - kivetési alapja azonban más, bár néhány dologban hasonlít, hiszen például az szja is különbözik attól függően, hogy kinek mekkorák a bevételei - jelezte Lövétei István.

Amennyiben a Fidesz talál olyan érveket, amelyek szerint a vizitdíj nem tartozik a központi adók közé, akkor megtartható a népszavazás azzal kapcsolatban, hogy 2008-ban beszedhető legyen-e ez a teher.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást