Szlovákiában gonosztevőnek tartják Esterházyt

Infostart
2007. március 10. 13:57
A mártírsorsú felvidéki politikusra, Esterházy Jánosra emlékezik vasárnap a Rákóczi Szövetség és az Esterházy János Emlékbizottság. A szervezetek célja, hogy Szlovákia is rehabilitálja a koholt vádak alapján elítélt politikust.

Szentmisével, koszorúzással, valamint a Magyarok Házában szlovák és magyar személyiségek részvételével zajló ünnepséggel idézik fel a politikus életét és tetteit.

A Rákóczi Szövetség ezen a napon adja át az Esterházy János-emlékérmeket is.

Máshogy látták


"Egy olyan embert hurcoltak meg, aki egész életével, egyéniségével, politikai magatartásával valóban példát mutathat a mindenkori politikai közélet szereplőinek" - mondta az InfoRádiónak a Rákóczi Szövetség elnöke.

Halzl József hozzátette: Szlovákiában Esterházy Jánost ellenségnek tekintették, hiszen az első bécsi döntés következtében a túlnyomóan magyarlakta területeket Magyarországhoz csatolták vissza.

A politikus mégis vállalta a 70 ezer Szlovákiában maradt magyar érdekképviseletét, és a háború ideje alatti megnyilvánulásai alapján nem halálos ítéletet, hanem kitüntetést érdemelt volna - jelentette ki a szövetség vezetője.

Újratárgyaltatnák


A politikust Szlovákia a mai napig nem rehabilitálta, azonban halálának 50. évfordulója alkalmából jeles szlovákiai magyar közéleti személyiségek előkészítik Esterházy János ügyének újratárgyalását - közölte Halzl József.

A Rákóczi Szövetség elnöke szerint nem tudnak eleget a magyar politikusról Szlovákiában, éppen ezért hamarosan kétnyelvű ismertetőt adnak ki Esterházy János tetteiről és életéről.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást