Csak óvatosan: március 15-én is eltalálhatja a gumilövedék

Infostart
2007. március 9. 12:34
A rendőrség március 15-én is alkalmazni fogja a gumilövedéket a felfegyverkezett és a rendőri állományra közvetlen veszélyt jelentőkkel szemben, ha a helyzet megkívánja.

A rendőrségi törvény felhatalmazza a rendőrséget a gumilövedék használatára akkor, ha felfegyverkezett és az állományra közvetlen veszélyt jelentő tömeggel kerülnek szembe - mondta az országos rendőrfőkapitány.

Bene László hozzátette: intézkedtek, hogy március 15-én ne fordulhasson elő olyan eset, amikor olyanok sérülnek meg, akik a rendőri felszólítás ellenére ugyan nem hagyják el a helyszínt, de nem felfegyverkezetten támadnak a rendőrökre. A rendőrök csak lábra célozhatnak majd.

A gumilövedékek használatára a biztosítás parancsnoka adhat engedélyt, illetve a helyszíni parancsnok, de csak abban az esetben, ha az engedély megkérésére nincs ideje.

Míg korábban az úgynevezett oszlató sorfalban voltak a "tűztámogatást biztosító egységek", addig március 15-én ők a helyszíni parancsnok mellett lesznek, és csak a helyszíni parancsnok engedélye alapján, az általa meghatározott irányba és személyekre tüzelhetnek - közölte az altábornagy.

Az országos rendőrfőkapitány hozzátette: a rendfenntartókon lesz azonosító, a sisakjukon és a ruházatukon is lesz majd ilyen szám.

Bene László arról is beszélt, hogy a fővárosban két nagyobb létszámú rendezvény várható március 15-én, az egyik az állami ünnepség, a másik a Fidesz Erzsébet híd közelében tervezett rendezvénye.

Arról is beszélt, hogy egy külön rendőri egység videokamerával is rögzíti az eseményeket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást