A fideszes politikus szerint meg kell építeni a radart a Tubesen

InfoRádió / MTI
2007. március 8. 21:32
Magyarország biztonságpolitikai helyzete megköveteli, hogy megépüljön a Tubesre tervezett lokátorállomás - jelentette ki Lázár János, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának fideszes elnöke a Tárcatükör a Közgázon című rendezvényen.

Lázár János emlékeztetett a hétvégi pécsi népszavazásra, amelyen a résztvevők többsége ugyan elutasította a lokátor megépítését, azonban a kevés szavazó miatt eredménytelen lett a voksolás.

Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője hangsúlyozta: az ország biztonságpolitikai helyzete megköveteli, hogy megvalósuljon a lokátorállomás.

A politikus közölte: a radar ügyében helyi kompromisszumot kell kötni, ugyanakkor a biztonság mellett az ország NATO-n belüli szavazhihetősége miatt is szükség van a déli lokátorra.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter közölte: szakértői csapatot hoz létre, amelyben az önkormányzatok és a civil szervezetek, valamint a pártok vezetőit is meghívja, hogy együtt kísérjék figyelemmel a beruházás sorsát.

Egy hónapon belül építhetnek

A köztelevízió híradója szerint egy hónapon belül elkezdik építeni a NATO-lokátort a Tubesen.

Szakértők szerint az építési hatóság akár négy héten belül megadhatja az engedélyt, az infrastruktúra kiépítése körülbelül fél évet vesz igénybe, utána következik a radar-telepítés, és a tervek szerint 2008 év végére rendszerbe állhat a lokátor.

Pécsett ugyanakkor a városi közgyűlés rendkívüli közgyűlésének összehívását kezdeményezte a Fidesz-KDNP-Összefogás Pécsért Egyesület. Tasnádi Péter polgármester hétfő estére hívta össze az ülést.

A jobboldali koalíció azt javasolja a közgyűlésnek, hogy módosítsa az építési szabályzatot és a szabályozási tervet, a módosítás idejére pedig rendeljen el építési tilalmat a területre, amelyre a honvédség a beruházás érdekében igényt tartana.