Új szabályok: tüntetésen se sisak, se mellény, se pajzs

Infostart
2007. március 7. 07:49
Március végétől tilos lesz számos veszélyes eszköznek minősített tárgy tartása egy nemrég módosított kormányrendelet alapján. Elektromos sokkolót például ezután csak a rendvédelmi szervek használhatnak, és a civilek nem hordhatnak golyóálló mellényt és védősisakot sem.

A kormányszóvivői iroda tájékoztatásából kiderül, hogy az Európai Unió szabályai szerint a jogszabályban felsorolt eszközök - például a golyóálló mellény és a védősisak - haditechnikai eszköznek számítanak. Emiatt ezeknek a megszerzését és tartását jogszabályokban rendezniük kell a tagállamoknak.

A kormány szerint magyar jogrendszer ebben a tekintetben hiányos volt mindeddig, hiszen nem tartalmazott rendelkezéseket a lövedék- és szúrásálló védőmellények, a vértek, a sisakok megszerzéséről és tartásáról.

Ezen változtatott február 21-én rendeletben a kabinet. A jogszabály 30 nappal később lesz hatályos, vagyis március 15-re még nem vonatkozik.

Az új rendelet szerint ilyen eszközöket a fegyveres és rendvédelmi szervek tagjain kívül kizárólag azok hordhatnak közterületen, nyilvános helyen és közforgalmú közlekedési eszközön, akik számára ezt jogszabály lehetővé teszi.

A korábbi szabályozásban nem szerepelt, hogy például a golyóálló mellény, vagy a védősisak használata miatt valakit megbüntethettek volna.

A kormány döntése alapján az eszközök jogtalan birtoklása, szállítása és forgalmazása szabálysértésnek minősül, azaz a szabálysértési törvény szankcióival kell számolni. Ez ebben az esetben 50 ezer forintig terjedő pénzbírság és az eszköz elkobzása lehet.

A kormányszóvivői iroda közleménye szerint a döntést hosszú, több mint másfél éves munka előzte meg.Ombudsman: irreleváns kérdés

Ha valaki golyóálló mellényben megy tüntetni, az azt sugallja, hogy nem békés tüntetésre készül - mondta az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese az InfoRádió 112 című magazinjában.

Takács Albert szerint az állampolgári jogok gyakorlása szempontjából ez egy irreleváns kérdés, és a szabályozás összhangban van a nemzetközi gyakorlattal.

A legtöbb nyugat-európai országban vannak megszorítások, hogy mit nem viselhetnek az úgynevezett békés tüntetők - tette hozzá.

Az ombudsman hangsúlyozta: ha valaki valóban békés demonstrációra készül, akkor nem tarthat magánál olyan eszközöket, amelyek nem békés körülmények között használatosak, például pajzsot, szúrás elhárítására szolgáló mellényt, gázálarcot, sisakot.

Takács Albert úgy véli: nincs azzal probléma, hogy a kérdést kormányrendeletben szabályozták.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Takács Albert a rendeletrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást