"Márciusban Újra Kezdjük" - nem volt reális

Infostart
2007. március 6. 11:08
Ötven évvel ezelőtt Magyarországon akadtak még, akik a forradalom újrakezdésében reménykedtek, ám 1957 márciusára az emberek többsége már belenyugodott a szovjet uralomba, és a legtöbben látták, hogy nincs lehetőség az ellenállásra - mondta el Kahler Frigyes történész a XX. Század Intézet tudományos konferenciáján.

Kahler Frigyes történész szerint a "Márciusban Újra Kezdjük" jelszó mögé felsorakozó tiltakozóknak semmilyen fegyveres erejük nem volt, és ezt Kádár Jánosék is jól tudták, azonban a mozgalom jó lehetőséget adott a megtorlás és az évekig tartó terror indoklására.

Az 1956-os forradalom leverése után a jogon kívüli megtorlás teljes erővel működött, és Kádár János a terror legdrasztikusabb formáival próbálta megszüntetni a kettős hatalmat - mondta el az InfoRádióban Kahler Frigyes.

A forradalom újrakezdésére nem volt reális lehetőség - emelte ki a történész, aki leszögezte: ahogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc után, 1956 után is volt egy maréknyi elszánt és elkeseredett ember, aki azt gondolta, hogy újra lehet kezdeni.

Kahler kifejtette: legendák keringtek arról, hogy mekkora haderő állomásozik a Bakonyban, mások szerint Debrecen környékén vagy a fővárosban voltak csapatok, de ez nem volt valós.

Kádárék tudták, hogy nem voltak olyan erők, amelyek komoly hadműveletek indíthattak volna, ezért erődemonstrációt alkalmaztak - mondta a történész.

Kahler tudatta: március 15-én hatezer embert tartóztattak le, és akik komolyabban gondoltak valamilyen újrakezdésre, pár hónapon belül bitófára kerültek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást