Száz gyógyszer támogatása szűnik meg

Infostart
2007. március 3. 09:43
Mintegy száz gyógyszer társadalombiztosítási támogatása szűnik meg - számol be a Magyar Nemzet. A változás miatt sok betegnek kell majd másik gyógyszerre váltania.

A Népszabadság a hatósági adathozzáférés újratárgyalásáról ír. Szilvásy György titkosszolgálatokat is felügyelő kancelláriaminiszter azt közölte a lappal, hogy nem áll szándékában alkotmányos alapjogokat korlátozni.

Ebben tehát egyetért Kóka Jánossal, hiszen a gazdasági miniszter is ezért vonta vissza további egyeztetésre a gyakorlatilag a teljes népesség kommunikációjának és mozgásának adataihoz hatósági hozzáférést biztosító javaslatukat.

Az uniós jogharmonizációs kötelezettségekre hivatkozó jogvédők szerint ezen túllépő, parttalan felhatalmazást nyújtó tervezetet ugyanis a két politikus jegyzi.

Kóka János a Népszabadságnak azt mondta: komolyan gondolja, hogy a titkosszolgálatoknak semmi keresnivalójuk az adatbázisokban.

A Magyar Nemzet szerint mintegy száz gyógyszernek szűnik meg a társadalombiztosítási támogatása, ezek közül 87 terméknek van valós forgalma. Található közöttük például vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő, valamint asztma kezelésére szolgáló készítmény is.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár már eljutatta a patikáknak a szóban forgó készítmények nevét tartalmazó listát, ezekből vélhetően már nem vásárolnak jelentős készleteket a gyógyszertárak.

A tb-támogatásukat vesztett készítmények gyakorlatilag megfizethetetlenné válnak a betegek többsége számára, így sokan kénytelenek lesznek másik orvosságra váltani.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást