Életveszélyesek az autópályák leállósávjai

InfoRádió / MTI
2007. március 2. 13:01
A kimutatások szerint ugyanis minden ötödik, autópályán történt haláleset a leállósávok helytelen használatából, az autópályán történő megállásból, illetve a gyalogos közlekedésből ered - közölte az Állami Autópálya Kezelő Zrt.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szerint életveszélyesek a leállósávok, mivel az autópályákon bekövetkezett halálesetek egyötöde ott történik, vagy úgy, hogy elütik az ott tartózkodó személyeket, vagy a műszaki, illetve egyéb okból ott veszteglő járműveknek ütköznek neki a nagy sebességgel haladók.

A társaság hangsúlyozta, hogy a pálya ezen részét a szakemberek vészsávnak is nevezik, ahol éppen ezért csak indokolt esetben szabad megállni.

Az ÁAK arra is felhívta a figyelmet, hogy a leállósávot semmilyen körülmények között nem szabad előzésre használni, hiszen amellett, hogy ez a közlekedési szabályok durva megsértésének minősül, rendkívül életveszélyes manővernek is számít.

Baleset esetén a mentést végző egységek és az intézkedő hatóságok leggyakrabban csak a leállósávon juthatnak el a helyszínre, ezért a szabálytalanul előző autósok nagymértékben hátráltatják a segítségnyújtást.