"Kegyelem az iskoláknak! - tiltakozás a fővárosban

InfoRádió / MTI
2007. március 1. 09:20
Budapesten mintegy 200 diák és pedagógus tiltakozott a szakiskolák tervezett bezárása ellen az Újvárosháza épülete előtt. A megmozdulást azért szervezték, mert a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön tárgyalja újból a szakképző intézmények átszervezését tartalmazó koalíciós javaslatot.

A csendes demonstráción a diákok gyertyát, mécseseket gyújtottak iskolájukért, transzparenseiken "Kegyelem az iskoláknak!, Adjanak időt, adjanak életet!, Ma ne döntsenek a holnapról!" feliratok szerepeltek.

A közgyűlés ülésére siető képviselőket a szülők, pedagógusok megállították a kapuban, és próbálták meggyőzni, hogy ne szavazzák meg az iskolák átszervezéséről szóló javaslatot.

Az oktatási ügyekért felelős szocialista főpolgármester-helyettes ugyanakkor azt mondta, hogy a közgyűlés csütörtökön várhatóan elfogadja a szakképzési reformot.

Horváth Csaba indoklása szerint ezt támasztja alá az is, hogy az elmúlt két hétben a koalíciós oldalon nem merült fel elvi kifogás az előterjesztéssel szemben.

Február 15-én a Fővárosi Közgyűlés váratlanul megszavazta Tarlós István, a Fidesz frakcióvezetőjének indítványát, amelynek értelmében egy évvel elhalasztanák a fővárosi szakiskolák szervezését.

A 33 igen, 26 nem és 5 tartózkodás mellett elfogadott javaslatra voksolók között két szocialista képviselő is volt, és több szabad demokrata és szocialista képviselő is tartózkodott.