Veres: az első két hónapra fizetni kell

InfoRádió / MTI
2007. február 28. 21:24
A pénzügyminiszter szerint az első 2 hónapban be kell fizetniük a társas vállalkozásoknak az elvárt adó előlegét. Veres János a kormányszóvivői tájékoztatón emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság döntése alapján az adónemet megsemmisítő határozat a kihirdetéskor lép hatályba.

Sajtóértesülés szerint az elvárt adóból 55 milliárd forint bevételt várt erre az évre a kormány, így az első két havi összeg 9 milliárd lehet.

A pénzügyi tárca vezetője hangsúlyozta: mivel Magyarországon nincs precedensjog, nem tudható, hogy a társaságokra vonatkozó alkotmánybírósági döntés az egyéni vállalkozókra is érvényes lesz-e.

Veres János szólt arról is, hogy a kormány hamarosan dönt arról, hogyan lehet pótolni a kieső pénzt. Hozzátette: vizsgálják a bevételek növelésének és a kiadások csökkentésének lehetőségét is.

Közben Varga Mihály, a Fidesz alelnöke az InfoRádióban közölte: pártja azt javasolja, hogy az elvárt adót az első két hónapra már ne kelljen leróni; azoknak pedig, akik befizették, térítse vissza a pénzt a kormány.