A legfőbb ügyész előtt a kordonbontás ügye

Infostart
2007. február 28. 12:38
A legfőbb ügyészhez fordult a kordonbontó fideszes képviselők szabálysértési ügyében eljáró bíró a honatyák mentelmi jogának felfüggesztése érdekében. A Fidesz álláspontja szerint a kordonbontás olyan polgári engedetlenségi akció volt, amelynek célja egy alkotmánysértő helyzet helyreállítása volt.

A Fidesz országgyűlési és európai parlamenti képviselői február 2-án, a Kossuth téren lebontották a Parlament épületét övező kordont.

Három nappal később a Budapesti Rendőr-főkapitányság feljelentést tett Orbán Viktor pártelnök és 79 társa ellen rendzavarás és garázdaság szabálysértése miatt.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság még aznap feljelentés-kiegészítést rendelt el, mert a feljelentés elbírálásra alkalmatlan volt: nem jelölték meg benne pontosan a feljelentettek körét és a tényállást.

A BRFK-tól február 16-án érkezett meg a feljelentés-kiegészítés, az ügyben eljáró bíró február 23-án fordulta legfőbb ügyészhez.

A Fidesz helyettes szóvivője, Cser-Palkovics András elmondta: véleményük szerint a kordonbontásban részt vevő országgyűlési képviselők nem követtek el jogsértést, de természetesen állnak a vizsgálat és az eljárások elé.

Hozzátette: továbbra is fenntartják, hogy az akcióban részt vevő képviselők lemondanak mentelmi jogukról és tudomásul veszik az eljárás végeredményét.