Hogyan mehetünk majd szabadságra?

Infostart
2007. február 27. 16:53
Általános vitára alkalmas az egyes munkaügyi tárgyú törvények módosítására vonatkozó törvényjavaslat, amely változtatna a szabadságok kiadási gyakorlatán. A szaktárca és az érdekképviseletek egyetértenek abban, hogy ne lehessen pénzen megváltani a megmaradt szabadságot, ám a munkavállalói oldal nehezményezi, hogy a kormányzat csak egy javaslatát fogadta el.

Általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés munkaügyi bizottsága az egyes munkaügyi tárgyú törvények módosítására vonatkozó törvényjavaslatot, amelynek egyik része változtatna a szabadságok kiadási gyakorlatán.

A Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára az InfoRádiónak elmondta: a tervezet szerint a megmaradt szabadságnak csupán egynegyedét lehetne átvinni a következő évre, és csak március 31-ig. Herczog László úgy vélekedett, hozni kell egy átmeneti szabályozást, hogy idén június 30-ig kivehető legyen a tavalyi szabadság.

Veszélyes végigdolgozni az évet

A szakállamtitkár kifejtette: kivételesen fontos gazdasági érdek, valamint a működési kört közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén lehet a szabadságot átvinni a másik évre.

A szabadság rendeltetésszerű használatának mondana ellent a szabadság kifizetése vagy más évre történő átvitele - emelte ki Herczog László. Kifejtette: egészségkárosodáshoz és a család élet veszélyeztetéséhez vezethet, ha valaki nem megy szabadságra.Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke nehezményezi, hogy az Országos Édekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának csak egy javaslatát, a megmaradt szabadság negyedének következő évre való átvitelét fogadta el a kormányzat.

Borsik János elmondta: a kabinet arra tesz kísérletet, hogy június 30-ig ki lehessen tolni a szabadságok kiadását, ám ezt az érdekképviseletek elutasítják. A szakszervezetek nem tartják indokoltnak ezt a lépést, ha a szabadságokat közben lecsökkentik a negyedére - fejtette ki.

A szabadságot adott évben kell kiadni

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke ismertette, hogy az Alkotmánybíróság nem tartotta elfogadhatónak, hogy a kivételesen fontos gazdasági érdekre való hivatkozás egy alapjogot korlátozzon.

Az érdekképviseletek azon a véleményen vannak, hogy a szabadság egészét az adott évben kell kiadni, és a megmaradó részt nem szabad a munkáltatónak pénzért megváltani. Borsik leszögezte: a munkavállaló regenerálódása érdeke a munkaadónak is.

Egy alkotmányos alapjog nem tehető pénzzé - emelte ki az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke, aki szerint a pénzzel való ellentételezés miatt a helyzet még katasztrofálisabbá válhat, és sorozatos visszaélésekre adna lehetőséget.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Herczog László, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást