A Fidesz megtiltaná a gumilövedékek használatát

InfoRádió / MTI
2007. február 26. 11:57
Törvénymódosító javaslatot nyújt be a Fidesz a gumilövedékek használatának megtiltásáért - jelentette be az Országgyűlés emberi jogi bizottság fideszes elnöke. Balog Zoltán szerint házszabálytól való eltéréssel a Parlament még akár március 15-e előtt elfogadhatja a javaslatot.

A rendőrségi törvény módosításával megtiltaná a Fidesz a rendőrségnek a gumilövedékek használatát - jelentette be az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke.

Balog Zoltán szerint házszabálytól való eltéréssel, még akár március 15. előtt elfogadhatja az Országgyűlés a javaslatot. A fideszes politikus úgy vélte: március 15-e békés ünnep lesz, ha nem arra használja fel kormány, hogy a rendőröket ismét békés emberek ellen irányítsa.

Balog Zoltán arra szólította fel Szilvásy György kancelláriaminisztert, hogy ha valós a fenyegetettség az országban, akkor tegyék meg a szükséges lépéseket, tartóztassák le azokat, akik az erőszakos cselekményeket szerveznek, mert ha nem teszik, a felelősség az övék ebben az ügyben.

Európában nem használják

Az emberi jogi bizottság elnöke az InfoRádiónak elmondta: komoly bátorítást jelentett az Európai Bizottság alelnökének látogatása, amikor Franco Frattini "időt, figyelmet és türelmet fordított arra, hogy részben helyettünk kitalálja, hogyan is lehetne ebben a konfliktusos helyzetben legalább az emberi jogok tiszteletben tartását segíteni".

Balog Zoltán közölte: Franco Frattini határozott javaslata az volt, hogy az illetékesek tiltsák meg a gumilövedékek alkalmazását.

A fideszes bizottsági elnök elmondta: a rendészeti miniszter egy alkalomra rendeletben megtilthatja a rendőrségnek a gumilövedékek használatát, de egy egyszerű törvényjavaslattal kivehető a "nagyon veszélyes" eszköz a rendőrség kelléktárából. Erre adott be kezdeményezést a frakció.

Az Európai Unió országai az elmúlt ötven évben nem volt szükség a gumilövedékre, "miért pont Magyarország lenne az a brutális ország, ahol szükség lenne rá" - válaszolt Balog Zoltán az azt firtató kérdésre, vajon elképzelhetetlennek tartja-e, hogy egyes esetekben indokolt lehetne a gumilövedékek használata.

Balog Zoltán elmondta: ha a parlament eltér a házszabálytól, akár még március 15-éig is elfogadható lenne a módosító javaslat, az emberi jogi bizottság elnöke azonban bízik abban, hogy a rendészeti miniszter erre az egy alkalomra enélkül is megtiltja a rendőrségnek a gumilövedékek használatát.A szocialisták sem zárkóznak el

Vadai Ágnes MSZP-s képviselő az InfoRádiónak elmondta: minden komplex törvénymódosításra nyitott a párt, legyen az a rendőrségi vagy a gyülekezési törvény.

A képviselő úgy véli, felül kell vizsgálni nem csak a rendőrségi, de sok más olyan törvényt, amely a nyolcvanas évek legvégén vagy a kilencvenes évek elején született, amikor a jogalkotó nem feltétlenül gondolt arra, hogy bizonyos társadalmi különbségek jelen lesznek Magyarországon is.

A kormánypárti képviselő reméli, hogy az ellenzéki politikusok nyitottak lesznek ezekben a kérdésekben.

A törvények módosítás nem nemzeti ünnepekhez kötik. Akkor kell törvényt módosítani, amikor úgy látják, beérett egy folyamat, és amikor már látszik, hogy nagyon megváltoztak a társadalmi körülmények - közölte Vadai Ágnes.

Az MSZP-s képviselő szerint mindkét oldal képes lesz átlépni a pártpolitikai ügyeken, és előtérbe helyezni az ország érdekét, hiszen Magyarországnak nyugalomra van szüksége.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Vadai Ágnes, MSZP
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Varga Zoltán, Fidesz
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást