Március közepétől jön az új adó

Infostart
2007. február 25. 08:51
Százharmincezer autó- vagy motortulajdonosnak kell március 15. után egyéni eljárással megállapíttatnia az adóhatósággal járműve teljesítményét a súlyadót váltó gépjárműadó nagyságának megállapításához. Az erre kijelölt Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala ezeknek a járműveknek a teljesítményét azért nem tudta meghatározni, mivel az 1998 előtt forgalomba állított autók és motorok egy részének forgalmi adatai között nem szerepel a teljesítmény.

A hivatal körülbelül 130 ezer járműnek nem ismeri a teljesítményadatait - közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának stratégiai igazgatója.

Korábban, a jogszabály előkészítésének idején ez a szám meghaladta az egymilliót, a szervezet azonban, a közlekedési hatósággal közösen feldolgozva az adatokat, javított a helyzeten - mondta el az InfoRádiónak Erdélyi László.

A 130 ezer jármű tulajdonosait az adóhivatal értesíti majd, az autósoknak és motorosoknak pedig meg kell jelenniük a hivatalban, esetleg a hivatal keresi fel őket azért, hogy megadják a gépjárműadó megállapításához szükséges adatokat - tette hozzá Erdélyi László.

A súlyadót január 1-jétől felváltó gépjárműadót a jármű kora és teljesítménye alapján állapítják meg a hatóságok.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást