Visszavonják-e a Molnár Lajosnak nem tetsző tanulmányt?

Infostart
2007. február 22. 05:50
Ezen a héten döntenek a Pszichátriai és Neurológiai Szakmai Kollégiumok arról, hogy visszavonják-e az egészségügyi tárca kérésére készített tanulmányukat a drogok káros hatásáról. Molnár Lajos egészségügyi miniszter szerint a tanulmány szakmaiatlan és elfogadhatatlan.

Az előző egészségügyi miniszter felkérésére a Neurológiai és a Pszichiátriai Szakmai Kollégiumok együttes tudományos állásfoglalást adtak ki a könnyű drogok egészségügyi hatásáról.

A kollégiumok kategorikusan elutasítják azt az állítást, miszerint a könnyű drogok nem okoznak egészségkárosodást, sőt arra hívják fel a figyelmet, hogy szinte valamennyi drog kedvezőtlenül befolyásolja a reakcióidőt, valamint a rövid és a hosszú távú memóriát.

Ezt követően Molnár Lajos a kollégium elnökének címzett levelében azt írta: az állásfoglalást elfogadhatatlannak és szakmailag erősen kifogásolhatónak tartja.

Az egészségügyi miniszter kérte a dokumentum haladéktalan írásbeli visszavonását, az attól történő teljes elhatárolódást, és "olyan új állásfoglalás kialakítását, amely illeszkedik a probléma társadalmi súlyához, erkölcsi, szakmai tartalma igazodik az európai normákhoz, és ami alkalmas az egészségügyi tárcához méltó drogstratégia kialakítására."

Tiltakozó professzorok

A miniszter reagálása nyomán tiltakozott a Professzorok Batthyány Köre, és az alkotmány megsértését rótta fel.

A testület közleménye úgy fogalmaz: a tudományos igazság se nem többségi, se nem hatalmi, se nem piaci kérdés, és az alkotmány szerint "a Magyar Köztársaság tiszteletben tartja és támogatja a tudományos és művészeti élet szabadságát, a tanszabadságot és a tanítás szabadságát. Tudományos igazságok kérdésében dönteni, kutatások tudományos értékét megállapítani kizárólag a tudomány művelői jogosultak."

A közleményt számos akadémikus, egyetemi tanár jegyzi. Zárásként úgy fogalmaznak: "Molnár Lajos miniszter úrnak tudomásul kell vennie a tudományos igazság kérdésében a tudomány kizárólagosan illetékes művelőinek határozott állásfoglalását, és annak szellemében kell eljárnia."A Társaság a Szabadságjogokért érte el peres úton, hogy nyilvánosságra kerüljön a szakmai kollégiumok állásfoglalása, ám mint a jogvédő szervezet munkatársa fogalmazott: csalódtak az egyoldalú összegzésben.

A TASZ drogpolitikai programvezetője az InfoRádióban elmondta: azért nem helytálló a szakmai kollégiumok állásfoglalása, mert annak szakmai színvonala nagyon alacsony.

Egyoldalú forrásanyaggal dolgoztak, és figyelmen kívül hagyták a konklúziójukkal ellentétes kutatási eredményeket - jelentette ki Sárosi Péter.

A szervezet készített egy saját, 80 oldalas tanulmányt, amelyben a téma nemzetközi szakirodalmát tekintik át.

Sárosi Péter szerint senki nem kételkedik abban, hogy a cannabisnak van egészségkárosító hatása, de a speciális hatásokat tekintve ellentmondásosak a tanulmányok, vagyis sokkal árnyaltabb a kép, és ők erre akartak rámutatni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programvezetõje a tanulmányról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást