Orbán: "követeljük vissza a rendőrségünket!"

Infostart
2007. február 21. 19:29
A Fidesz elnöke szerint az ország többsége szembefordult a kormány politikájával. Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában kijelentette: ha a polgári oldal ismét kormányra kerül, akkor nem lesz több-biztosítós egészségügyi rendszer Magyarországon.

Az ország többsége szembefordult azzal, ami történik. Elégedetlenek az emberek azzal, hogy a megkérdezésük nélkül születnek döntések - mondta a volt kormányfő.

Orbán Viktor megismételte országértékelőjében is elmondott véleményét, amely szerint új többség alakult ki a becsapott, a kormány munkájával elégedetlen, változtatni akaró emberekből.

Az új többség reménye a Fidesz, és ezt a reményt be kell váltani - jelentette ki a politikus.

A hatalom nem cél, hanem eszköz, a kiszolgáltatott és védtelen emberek szolgálata - tette hozzá.

Orbán Viktor szerint nem jók azok a felmérések, amelyek megpróbálják mérni az emberek elégedettségét az ellenzékkel.

A kormány munkáját lehet mérni, ezzel az ellenzék által kínál alternatívát nem lehet összehasonlítani - vélekedett.

Déjá vu érzésem van. Az 1994. és 1998. közötti kormány bevezette a tandíjat, a Fidesz-kabinet pedig eltörölte. A Horn-kormány megpróbálta a nyugdíjrendszert a magánbiztosítókra építeni, a Fidesz ezt leállította - sorolta Orbán Viktor.

Hozzátette: a kormány az egészségügyben is megpróbálja bevezetni a több-biztosítós rendszert, ha lesz új polgári kormány, akkor ezt is leállítja.A párt programjával kapcsolatban a Fidesz elnöke emlékeztetett arra, hogy Európában a magyarok dolgoznak a legtöbbet, heti 53 órát. Orbán Viktor szerint a túlórában ledolgozott munkaórákat nem lehet terhelni adóval és járulékokkal.

A volt miniszterelnök kijelentette: a magyar egészségügy finanszírozható, a kormány pedig nem reformál, hanem ki akarja rabolni a profitképes részlegeket.

A politikus úgy vélte: minden reform pénzbe kerül, ezért abszurd, hogy pénzt szivattyúz ki a kormány, hiszen eközben nem lehet átalakítani.

Amíg nem éri el a magyarországi egészségügyi ráfordítás az európai átlagot, a GDP-arányos 7-8 százalékot, addig nem lehet átalakítani a szektort - tette hozzá.

Orbán Viktor közölte: a gazdasági problémák megoldása a nagyobb ütemű növekedés.

Ki kell fehéríteni a szürkegazdaságot, ahova a vállalkozók a túladóztatás miatt menekülnek, mert a lét és nemlét határán vannak. Ha adókat csökkentenénk, a tevékenység nagyobb részét engednék adóztatni - hangsúlyozta a pártelnök.

A volt kormányfő nagyon fontosnak tartja, hogy még az őszi népszavazás előtt zátonyra futassák "a kormány őrült ötleteit".

Példaként azt a kormányelőterjesztést említette, miszerint a törvény bizonyos esetekben nem tiltaná pornográf felvételek készítését a 14 és 18 éves kor közötti fiatalokról.

A Fidesz tudni akarja, a kormányülésen kik támogatták ezt az őrült előterjesztést - fűzte hozzá.

A másik ilyen "őrült ötlet", hogy a kormány szerint nincs más választás, be kell telepíteni egymillió embert Ázsiából. Még a népszavazás előtt együttes erővel, az érvek súlyánál fogva meg kell állítani ezeket a törekvéseket - mondta Orbán Viktor.

A politikus kijelentette: sorra buknak meg a kormány reformjai, a központi közigazgatás átszervezése, káosz az egészségügyben, a kompenzációk rendszere is káoszt okozott, és egyre több embert érint a megélhetési válság.

Ez feszültséget hoz létre, és változtatást követel. A jelenlegi helyzetet a miniszterelnök cseréjével a kormánytöbbségnek kellett volna megoldani, de nem tették meg - szögezte le, hozzátéve: a változást ezek után az embereknek kell elérniük alkotmányos keretek között.

Ugyanakkor, ha a kormány elveszti a népszavazást, és ezután sem távozik, akkor minden felelősség az övé - mondta el Orbán Viktor.Arra a kérdésre, hogy ismert politikusok miért szorultak háttérbe a pártban, a politikus azt mondta: többen úgy döntöttek, egy új területen, az önkormányzati világban próbálják ki magukat.

Ez nem visszahúzódás, inkább erőgyűjtés a jövőre. Egy ilyen feladatot vállaló ember tapasztalatokra tesz szert, nő az értéke - tette hozzá.

A Fidesz vezetőségében közös gondolkodás folyik, nincsenek feszültségek - mondta Orbán Viktor.

Azzal összefüggésben, hogy a Fidesz-frakció kivonul a miniszterelnök előre bejelentett felszólalásairól, azt mondta: Gyurcsány Ferenc hazudik, nagyképű, agresszív és kioktató.

Mi keresnivalónk van egy ilyen embernél? Ilyen emberrel nincs miről beszélni - mondta Orbán Viktor.

4

A szélsőséges szervezetek fenyegetésével kapcsolatban Orbán Viktor követelte, hogy váljanak mindenki által megismerhetővé az erre vonatkozó információk.

Ha a közrendet fenyegetik bizonyos csoportok, és azonosították is őket, akkor miért nem közömbösítik őket? - tette fel a kérdést.

A politikus emlékeztetett, hogy "amikor jobboldali kormány van hatalmon, akkor rend és nyugalom van, nincs szélsőséges fenyegetés".

A szocialisták felépítik a félelmet, és nyilatkoznak valami ködös dologról - fogalmazott a Fidesz elnöke, hozzátéve: a félelmet a kormányprogram rangjára emelték 2006-ban.

A volt miniszterelnök szerint csak a rendőrségen múlik, lesz-e erőszak március 15-én.

"Ha nem értenék félre, akkor azt mondanám, hogy követeljük vissza a rendőrségünket, mert az a magyar polgároké" - jelentette ki.

A rendőrség nem arra való, hogy a kormányfő beleegyezésével összeverje a békés polgárokat. Ha a kormány nem használja a rendőröket, akkor béke lesz március 15-én, ahogy béke lett volna október 23-án is - fogalmazott a politikus.

Orbán Viktor szerint szabadon kell ünnepelni március 15-én, és ne akarják megmondani a politikusok, miként kellene helyesen ünnepelni, mert ez a megközelítés a rendszerváltozás előtti időkre visz vissza.

A rendőrségről a pártelnök azt mondta: tartsák fenn a rendet, és ne támadják meg a békésen együtt lévő embereket.

Jó lenne, ha nem hordanának símaszkot, és azonosítót viselnének, a rendőri vezetők pedig viselkedjenek tisztségükhöz méltóan, viselkedjenek úgy, mintha a mi rendőreink lennének - tette hozzá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Orbán Viktor 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Orbán Viktor 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Orbán Viktor 3.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Orbán Viktor 4.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást