Mikrohitellel javítható lenne a romák helyzete

Infostart
2007. február 21. 17:31
Az oktatási integráció mellett a harmadik világban terjedő alacsony kamatozású mikrohitel rendszere jelenthet megoldást a magyarországi romák számára - mondta az InfoRádió által megkeresett cigánykutató.

Babusik Ferenc, a társadalomkutatásokkal foglalkozó Delphoi Consulting ügyvezetője hozzátette: az uniós csatlakozás óta nem változott a romák helyzete, többségük a 45 éves kort sem éri meg.

Mint mondta, megvizsgáltál azokat a cégeket, amelyek legalább 10 embert foglalkoztatnak. A csaknem 1.800 cégnél alig találtak roma alkalmazottakat.

Akiket felvettek, azokat is főleg fizikai munkára alkalmazták, függetlenül attól, hogy milyen iskolai végzettséggel rendelkeztek.

Roma alkalmazottakat nagyobb számban azoknál a cégeknél találtak, amelyeket romák alapítottak. Itt a cigányok jellemzően magasabb beosztásban dolgoztak, és többet is kerestek.

Babusik Ferenc elmondta, hogy a Magyarországon csaknem 650 ezer roma él.

Átlagosan 10 évvel fiatalabban halnak meg, mint a teljes népesség átlaga, és bizonyos betegségek ötször, tízszer olyan gyakoriak a körükben, mint a népesség többi részében.

Megállapították azt is, hogy azoknak a cigányoknak a gyermekei iskolázottabbak, akik vállalkozásba kezdtek. A romák 60 százaléka azonban 2.000 lakosnál kisebb településen él, ezekre pedig nem jellemzők a munkahelyteremtő beruházások.

A cigányok boldogulásának a gátja még az alacsony iskolai végzettség, valamint az, hogy az iskolázottaknak ötször annyit kell teljesíteniük a boldogulásuk érdekében, mint a lakosság többi részének.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást