Jóváhagyta a kormány a 25 éves tervet

Infostart
2007. február 21. 21:49
Elfogadta a kormány a "legyen jobb a gyermekeknek" nemzeti stratégiát - közölte a kormányszóvivő. Danks Emese hangsúlyozta: jelenleg a gyermekek 20 százaléka, vagyis 500 ezer fiatal él szegénységben.

A kormányszóvivő szerint azért kell stratégia, hogy kevésbé nélkülözzenek a gyermekek és a családjuk, javuljanak a fejlődési esélyeik, és megszakadjon a szegénységi ciklus, vagyis meg kell akadályozni, hogy a szegény sorba született gyermek is szegény maradjon.

A dokumentumban az olvasható, a mai társadalomban a szegény gyermeknek nincsenek olyan lehetőségeik, amelyek révén jó eséllyel találhat majd munkát. A kirekesztődés oka az iskolai nevelés, és általában a képzés hiányosságaihoz kapcsolódik.

Ma az általános iskolát befejezők mintegy negyede-ötöde funkcionális analfabétaként hagyja el az iskolát. Piacképes tudás, a versenybe való sikeres belépéshez szükséges képességek hiányában sorsuk, és az ő gyermekeik sorsa is megpecsételődik - derül ki az elképzelésből, amely 25 évre tervez, a 2007 és 2032 közötti időszakra.

Stratégia, pénz nélkül

Danks Emese elmondta: az ambiciózus cél az, hogy egy generáció alatt csökkentsék a gyermekek szegénységét.

"A stratégiában nincs konkrét intézkedés, a szükséges forrás sincs megjelölve, csak alapelveket, alapkérdéseket fogalmaz meg. Idén kell kidolgozni a három évre szóló cselekvési tervet, és eldönteni, mennyi pénz van rá" - fejtette ki a kormányszóvivő.

Danks Emese hozzátette: a stratégiát országgyűlési határozati javaslatként benyújtják a parlamentnek. Az elképzelést Ferge Zsuzsa szociológus dolgozta ki, több civil és szakmai szervezettel együtt; a cselekvési programról egyeztetnek szakértőkkel is.

A Fidesz szóvivője szerint a kormány családellenes politikát folytat, amivel a gyermekvállalást gyakorlatilag a szegénység vállalásának kockázatával teszi egyenlővé. Szijjártó Péter közölte: a Fidesz támogatja a KDNP családi adózás bevezetésére vonatkozó javaslatát.