Eddig 2000 regisztrációs adó visszatérítési kérelem érkezett

InfoRádió / MTI
2007. február 20. 17:37
Eddig több mint kétezer regisztrációs adó visszatérítési kérelem érkezett a vámhatósághoz február 15-e óta - mondta a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője.

A kérelmek többségét azok a magánszemélyek adták be, akik maguk hozták be külföldről a gépjárművet, a regisztrációs adót a vámhatóságnak maguk fizették meg, és az adót másra nem hárították át.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivő je emlékeztetett arra, hogy a regisztrációs adó részleges visszatérítéséről szóló törvény február 15-én lépett hatályba, amely alapján részlegesen visszatéríthető a 2004. május elseje és 2005. december 31-e között a használt gépjárművek után megfizetett regisztrációs adó.

Sipos Jenő azt mondta: a visszatérítendő összeget 8-10 milliárd forintra becsülik.

A részleges adóvisszatérítést az tette szükségessé, hogy az Európai Bíróság megállapította: ellentétes a közösségi joggal a magyar regisztrációs adó 2004 május elseje és 2005. december 31-dike közötti szabályozása, mert a közösségen belülről behozott használt járműveket az új járművekével megegyező adó sújtotta.