Az ombudsmanok meglátogatták a Nemzetbiztonsági Hivatalt

InfoRádió / MTI
2007. február 20. 20:04
Az országgyűlési biztosok szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal információi alátámasztják a szélsőséges csoportok tevékenységével összefüggésben eddig megjelent hivatalos állásfoglalásokat. Az ombudsmanok azért látogattak el a Nemzetbiztonsági Hivatalba, mert a rendészeti és nemzetbiztonsági bizottság február 16-i ülésén hiányolták az állampolgárok megfelelő tájékoztatását.

Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese és Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos közleményükben azt írják: áttekintették azokat a rendelkezésre álló adatokat és információkat, amelyeket Galambos Lajos, az NBH főigazgatója a két bizottság együttes ülésén nem tudott megfelelően ismertetni. Az ombudsmanok úgy vélik: a hivatal a nemzetbiztonsági törvénynek megfelelően, jogszerűen látja el feladatait.

A nemzetbiztonsági és rendészeti bizottság együttes ülésének összehívását Szilvásy György kancelláriaminiszter kérte a testületek elnökeitől, de a fideszes és kereszténydemokrata politikusok kivonultak az ülésről.

A kormánypárti és MDF-es képviselők előtt Szilvásy György azt hangsúlyozta: a Nemzetbiztonsági Hivatal adatai szerint fegyverek, támadóeszközök beszerzéséről, erőszakos cselekmények és provokációk előkészítéséről vannak információk.

A kancelláriaminiszter azt is közölte: a szélsőséges csoportok legfontosabb célkitűzése a Kossuth téri kordon lebontása.