Giró-Szász: csak az ellenségkép tartja össze a politikai táborokat

Infostart
2007. február 18. 11:03
Az új többség és az új arisztokrácia szembeállítása határozta meg Orbán Viktor évértékelő beszédét - jelentette ki Giró-Szász András politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában. A Századvég Alapítvány igazgatója kitért arra is, hogy a választópolgárok többsége elégedetlen a politikai elittel, és szívesen szavazna egy új pártra.

Orbán Viktor pénteki évértékelőjéről Giró-Szász András azt mondta: a beszéd bizonyos szempontból beleilleszkedik az eddigi évértékelőkbe, a Fidesz elnöke mindig viszonyítási pontokat határozott meg a saját és politikai ellenfele politikájával kapcsolatban. Most ilyen viszonyítási pont az új többség és az új arisztokrácia, amelyeket szembehelyez.

Új többség alatt érti mindazokat, akik a jelenlegi kormányzati politikával és a kormányzat prominens személyiségeivel szembehelyezkednek; új arisztokráciaként pedig azt az új hullámot definiálta, amely az elmúlt években hatalomra került a szocialista vezetésben, és a kormányban - tette hozzá a politikai elemző.

A Századvég Alapítvány igazgatója szerint ez a szembenállás volt a beszéd vezérfonala; ami egy markánsan megfogalmazott kritika, ezen kívül a következmények felsorolása is a beszéd lényeges eleme volt.

Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy a Fidesz és ő maga is csak akkor hajlandó kompromisszumokra, megbeszélésekre, ha élesen lezárnak egy szakaszt - hangsúlyozta a szakember.

Az "egy az ország egy a zászló" szlogenről azt Giró-Szász András mondta: az "egy a tábor, egy a zászló" szlogen lecserélése egy tipikusan megtartva meghaladni lépés.

Anélkül, hogy kimondták volna a korábbi jelszó mögötti taktika választási sikertelenségét, az új szlogennel érzékeltették, hogy felül kell ezen emelkedni. A Fidesz elnöke ugyanakkor nem fejtette ki, mire gondol ezzel kapcsolatban - fűzte hozzá az elemző.A Századvég Alapítvány által készített egyik felméréssel kapcsolatban az alapítvány igazgatója kiemelte: a megkérdezettek többsége, 61 százaléka azt gondolja, hogy egy új politikai erő jelentené a megoldást az ország problémáira.

A szocialista szavazók 27, a fideszesek közel 40 százaléka gondolja azt, hogy egy új politikai pártot sokan támogatnának ma Magyarországon. A válaszmegtagadók és bizonytalanok pedig mintegy fele véli így - tette hozzá.

Giró-Szász András arra az eredményre is felhívta a figyelmet, hogy az emberek 61 százaléka szerint kockázatos az ország számára a két nagy párt dominanciája. Az MSZP támogatóinak 56, a Fideszének 63 százaléka gondolja ezt.

A politikai elemző szerint a politikai táborokat az ellenségkép tartja össze, a szavazók valamivel szemben definiálják magukat.

Ahogy a számok is mutatják, a táborok jelentős része mint a legkevésbé rossz alternatívára adja le a voksát a jelenleg preferált politikai erejére - hangsúlyozta a szakértő.

A Századvég Alapítvány igazgatója elmondta: ezek a számok nyilvánvalóan azt mutatják, hogy sokan vannak olyanok, akik szívesen szavaznának egy új politikai erőre, ezért egy alternatívát kínáló politikai erőnek jó esélye lenne a jelenlegi körülmények között.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Giró-Szász András Orbán Viktor évértékelõjérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Giró-Szász András a Századvég felmérésérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást