Gyurcsány: az indulat önmagát emészti fel

Infostart
2007. február 17. 18:14
A baloldal az indulat helyett a nyugodt, az építkező, a hazát szolgáló politikát képviseli - mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő a Fiatal Baloldal (FIB) szombati fővárosi rendezvényén.

A miniszterelnök azt mondta: mi indulat helyett inkább a nyugodt, az építkező, a hazát szolgáló felemelkedés reformpolitikát képviseljük.

Hozzátette: az indulat rövid távon hozhat támogatókat, de önmagát emészti föl, a reformpolitika igazságot és erős hazát teremt, ezért fog a baloldal 2010-ben újra felhatalmazást kapni.

Gyurcsány: igazunk van

A miniszterelnök szerint ami most történik, az Magyarország gazdasági és társadalmi felemelése és felemelkedése.

A politikus szerint soha egyetlen progresszív erőnek sem volt könnyű a dolga, de előbb-utóbb az ország túlnyomó többsége támogatta azokat, akik messzebbre láttak, akik értették mi a haza érdeke, és igazuk volt.

"Én tudom, hogy ma nekünk igazunk van" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.Vállalni kell a konfliktusokat

A miniszterelnök szavai szerint ma Magyarországon az a vezetők felelőssége, hogy olyan programot adjanak, amelyben a szabadság és a rend egymást erősítve képes az ország dolgait igazgatni.

 "Ma Magyarországon ezt a politikát, a szabadság és a rend, a nemzet, a haza megerősítésének a politikáját, az együttmaradásnak a politikáját, azt a baloldal képviseli" - mondta a kormányfő, hozzátéve: a baloldal újra a nemzeti progresszió főáramába tartozik.

Gyurcsány Ferenc elmondta: a baloldal egyik minisztere, Hiller István vezetésével történik meg, hogy 2008-tól a nehezebb sorsú családból származóknak könnyebb lesz bejutni és megmaradni a magyar felsőoktatásban.

Az átalakításhoz kellett konfliktusokat vállalni, de a végeredmény az, hogy Magyarországnak esélye lesz egy olyan felsőoktatásra, amely Európában is megállja a helyét, ezt a baloldal minisztere teremtette meg - fűzte hozzá. FIB-elnök: a forradalmárok most a reformerek

Varga László, a Fiatal Baloldal elnöke Nemzeti Felemelkedési Alap létrehozását kezdeményezte, amely a hátrányos helyzetű diákokon segítene a felsőoktatásban.

Hozzátette: szeretnék, ha az alapba magánszemélyek is tennének felajánlásokat, a pénzeket a meglévő adatbázisok alapján osztanák el csekkutalvány formájában.

 Az elnök részletekbe nem bocsátkozott, de azt elmondta, javaslatukat a miniszterelnök kedvezően fogadta.

A FIB elnöke szerint Magyarországon, egy demokratikus berendezkedésű jogállamban nem az a forradalmár, aki kordonokat bont le, a ma forradalmárai ugyanis a reformerek.

Varga: Orbán "retrogard" politikája

Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének pénteki országértékelő beszédére reagálva azt mondta: "a mi korosztályunk nem vevő arra a retrográd, múltba forduló, és a minden maradjon úgy, ahogy van politikára, amit ők csinálnak".

Varga László kitért arra, az MSZP alapszabály-módosítási javaslata nevesíti, hogy a FIB a szocialista párt egyetlen társult ifjúsági szervezete.

 A rendezvényen együttműködési megállapodást írt alá Gyurcsány Ferenc és Varga László. A dokumentum tartalamazza a Nemzeti Felemelkedési Alap mielőbbi létrehozását, illetve azt, hogy a FIB kapjon politikai képviseletet az MSZP szervezeteiben.

A Che Fesztivál 2007 elnevezésű találkozón jelen volt Burány Sándor, az MSZP budapesti alelnöke, valamint Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára, a FIB korábbi elnöke.