Sokba kerülhet a környéken lakóknak a 4-es metró

Infostart
2007. február 16. 12:52
Négy Kálvin téri társasházat értesített DBR Metró projektigazgatóság, hogy a 4-es metró állomásának építése miatt átalakítják a közműrendszert, így várhatóan fel kell újítani belső gázvezeték-rendszerüket, mint ahogyan ez egyébként Budapest más részein is előfordulhat a Metrótól függetlenül. A nyomvonal mentén még számos társasház számíthat a nem várt, lakásonként százezres nagyságrendű pluszköltségre.

A DBR Metró Projektigazgatóság főmérnöke az InfoRádiónak elmondta: azért van szükség a házak belső gázvezeték-hálózatát felújítani, mert máskülönben a gázművek nem kötik rá az ingatlanokat az új, kicserélt gázvezetékre.

Csuka Ákos hozzátette: a szolgáltató csak abban az esetben helyezi nyomás alá a gázvezetéket, ha a belső hálózat kifogástalan állapotban van. Ezt egyébként a metróépítéstől függetlenül ötévente kell ellenőrizni, és jogszabály szerint ha az ellenőrzés során szabálytalanságra bukkannak, akkor a gázszolgáltatónak kötelessége elzárni a gázt.

A főmérnök azt tanácsolja a lakóknak, akikre elmondásuk szerint körülbelül 150 ezer forintos költséget ró lakásonként a felújítás, hogy az önkormányzathoz forduljanak támogatásért.

Korábban a Bocskai úton már történ hasonló eset, akkor azonban nem értesítették a lakókat a közterületi gázcsövek cseréjéről. Akkor derült ki, hogy a házak gázvezeték-rendszere az élet- és vagyonbiztonságot is veszélyeztetné, ha nyomás alá helyeznék, mikor a szolgáltató már átkötötte az úttest alatt húzódó vezetéket az újra - közölte Csuka János.

A 4-es metró állomásai környékén lakóknak számítaniuk kell arra, hogy hasonló helyzetbe kerülnek - tette hozzá a főmérnök.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást