Gyurcsány: "nem vagyok kordonügyi szakértő"

InfoRádió / MTI
2007. február 14. 22:30
Nem lesz kormányátalakítás a közeljövőben - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Televízió Az Este című műsorában arra a kérdésre válaszolva, távozik-e posztjáról Szilvásy György kancelláriaminiszter, és a Miniszterelnöki Hivatal irányítását Kiss Péter veszi-e át.

"Határozottan cáfolom" - jelentette ki a kormányfő arra a kérdésre, igaz-e az az értesülés, hogy Szilvásy György egy létrehozandó csúcsminisztérium élére kerül, és Kiss Péter lesz a kancelláriaminiszter.

"Nincs napirenden a kormányátalakítás" - hangsúlyozta a kormányfő, megjegyezve: azt azért nem állítja, hogy ez az egész cikluson át így lesz.

Gyurcsány Ferenc közölte: egy héten belül megnevezi jelöltjét a Magyar Nemzeti Bank élére.

A nyugdíjkorhatárról 2009-ben dönt a kormány - jelentette be a kormányfő.

Szóba került az egészségügy átalakítása is, amiről Gyurcsány Ferenc azt mondta: nem venne mérget arra, hogy a szocialisták egy biztosítóban gondolkodnak.

"A tb-hez mindenképpen hozzá kell nyúlni" - tette hozzá a miniszterelnök. Mint mondta, idén döntést hoznak a társadalombiztosítóról, jövőre pedig életbe lépnek az ezzel kapcsolatos új jogszabályok.

Leszögezte: támogatja Molnár Lajos egészségügyi miniszter munkáját és az egészségügyi reformot.Gyurcsány Ferenc elképzelhetőnek nevezte, hogy március 15-én ne mondjon beszédet sem ő, sem más vezető politikus, és a kormány visszafogottan ünnepelje az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulóját.

Így vissza lehetne adni az ünnepet az embereknek - vélekedett a miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy mire számít március 15-én, Gyurcsány Ferenc úgy válaszolt: vannak radikális szélsőséges csoportok, amelyek keresik a zavargás lehetőségét, illetőleg van politikai törekvés arra, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra parlamenten kívüli eszközökkel, és a kettő együtt kockázatot jelent.

A rendőrszékház elleni támadással összefüggésben a miniszterelnök közölte: cinikus és alávaló azt feltételezni, hogy vannak az országnak olyan vezetői, akik úgy gondolják, jó lehet számukra a rendőrséget ért támadás.

Elmondta azt is, hogy nincs olyan új információja a székházra leadott lövésekről, amit közölhetne.

Arra a kérdésre, hogy megmarad-e a Kossuth téri kordon március 15. után is, a kormányfő azt válaszolta: "nem vagyok kordonügyi szakértő".

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy több eljárás van, vagy volt a bíróságok előtt a kordon eltávolításával kapcsolatban.