A privatizációt készítik elő a postabezárásokkal?

Infostart
2007. február 13. 06:13
A Magyar Posta privatizációjának előkészítése miatt zárnak több postahivatalt is márciustól - vélik a vársovezetők. Sarkad polgármestere nem tartja kizártnak, hogy a település egy postaforgalmi szakközépiskola megszüntetésével válaszol a lépésre. A cég szóvivője az InfoRádiónak elmondta, a bezárásra ítélt hivatalok alacsony forgalmat bonyolítanak, így veszteséget termeltek a piacnyitásra készülő Magyar Postának.

A Magyar Posta privatizációjának előkészítéséről szól a postahivatalok bezárása - hangsúlyozta Köteles László, Komlóska polgármestere.

A postafiókok megszüntetése ellen küzdő városvezető szerint a postaszolgáltatást úgy kellene ellátni, hogy minden állampolgár hasonló feltételekkel vehesse azt igénybe.

Köteles László kiemelte: nem sikerült bebizonyítani, hogy miért gazdaságosabb bezárni a kis falvakban a postákat, és a mobilposta-szolgálatot bevezetni.

Összehangolt országos lépésre készül a Zempléni Településszövetség a posták megmentéséért - ismertette Köteles László, aki szerint csak összefogással lehet eredményeket elérni.

Sarkad válaszlépésre készül

A Békés megyei Sarkadon is bezárják az egyik postahivatalt - mondta el Tóth Imre polgármester. Hangsúlyozta: az ígért egyeztetésre nem kerülhetett sor, mivel a Magyar Posta vezetői csak bejelentették a döntést.

Nyereséges vállalatot karcsúsítanak, valószínűleg a privatizáció céljából - vélekedett a városvezető.

A település polgármestere szerint hiába marad egy posta Sarkadon, az nem elég, mivel a kistérségi körzetközpont két hivatala eddig messze esett egymástól, és harmincezer embert szolgáltak ki. Hozzátette: a térségben egy vasúti szárnyvonalat is leépítenek.

A sors fintora, hogy Sarkadon egy hatszáz fős postaforgalmi szakközépiskola üzemel immár 25 éve - mondta Tóth Imre. A polgármester szerint könnyen elképzelhető, hogy válaszlépésként bezárják az intézményt.Több mint száz postahivatalt zár be februárban országszerte a Magyar Posta - erősítette meg Tomecskó Tamás.

A cég szóvivője kifejtette: szakmai döntés született, nem pedig az alapján határoztak a bezárásokról, hogy hány hivatal működik az egyes településeken.

Az indokolatlanul alacsony forgalmat lebonyolító posták kerülnek bezárásra - ismertette a szóvivő. Mint elmondta, a bezárásra ítélt postákon napi átlagban 1-1,5 ajánlott küldeményt, 4-6 levelet, 20-30 csekket adtak fel, ez pedig veszteséget termelt a cégnek.

A Magyar Postának fel kell készülni a 2009-es piacnyitásra, addig versenyképessé kell tenni a céget és a hálózatot - emelte ki Tomecskó Tamás.

A szóvivő tudatta, hogy a mobilposta-szolgáltatés bevezetését befejezte a vállalat, és nincs lehetőség arra, hogy ezt újabb településekre terjessze ki.

Azokon a településeken, ahol márciustól bezárnak hivatalokat, több posta is működik, így nem kell attól tartani, hogy az állampolgárok postai szolgáltatás nélkül maradnak - hangsúlyozta Tomecskó Tamás.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Köteles László, Komlóska polgármestere
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Tóth Imre, Sarkad polgármestere
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást