Vizsgálat a külügyminisztériumban a kiszivárogtatások miatt

InfoRádió / MTI
2007. február 12. 13:35
A külügyminisztériumban minden bizonnyal vizsgálat indul annak kiderítésére, miként szivároghatnak ki rendszeresen információk a tárcától az ellenzékhez, közölte a külügyi szóvivő.

"Nem ez az első eset, hogy a kikerülő információkat az ellenzék saját céljaira használja fel" - hangsúlyozta Polgár Viktor külügyi szóvivő.

Polgár Viktor annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke a hétvégén pártpolitikai álláspontok közvetítésével vádolta meg a külügyminisztériumot.

Németh Zsolt szerint a külügyi tárca február 8-án olyan körlevelet küldött a magyar nagykövetségeknek, amely a Kossuth téri kordonbontással kapcsolatban a Fidesz és Orbán Viktor "lejáratására buzdít".

Tájékoztató anyag volt?

Göncz Kinga külügyminiszter úgy nyilatkozott: a tárca a levélben a tényekről tájékoztatta a külképviseleteket.

A külügyi szóvivő elmondta: nehéz kihagyni a legnagyobb ellenzéki pártot és annak elnökét, Orbán Viktort egy olyan tájékoztató anyagból, "amely arról szól, hogy e párt parlamenti képviselői kordont bontanak."

Polgár Viktor emlékeztetett: ugyanez a párt külföldön, uniós fórumok bevonásával rendszeresen tárgyalja ugyanezt az ügyet.

"Ilyen körülmények között azt gondolom, a kormány a rendelkezésére álló eszközökkel elmondhatja, ha álláspontja van" - jelentette ki a szóvivő, aki hangsúlyozta: a kormány elvi álláspontja az, hogy a jogszabályokat be kell tartani, önbíráskodásnak nincs helye, a kordon ellen a bírósághoz lehet fordulni.

A Fidesz által nyilvánosságra hozott dokumentumban az szerepel, hogy "a kordonbontás egy kétségbeesett politikus szélsőséges akciója, aminek egyetlen racionális magyarázata, hogy saját megrendült pozícióját igyekszik megerősíteni pártjában".