Nagycsaládosok: nem kell a több-biztosítós modell

Infostart
2007. február 12. 13:07
Nem támogatja a Nagycsaládosok Országos Egyesülete a több-biztosítós egészségügy kialakítását. A szervezet elnökhelyettese szerint nincs szükség ilyen modellre, hiszen visszalépést jelent az egybiztosítóshoz képest.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökhelyettese szerint csak hátrányai vannak a több-biztosítós egészségügynek.

Morvayné Bajai Zsuzsanna úgy véli, a modell bevezetésével a lakosság egyötöde kiesne az egészségügyi ellátásból.

Hozzátette: nincs szükség több biztosítóra, hiszen alapszabály a biztosítási szakmában, hogy minél nagyobb egy kockázatközösség, annál olcsóbb annak fenntartása a tagjai számára, és annál valószínűbb, hogy tényleg egységes ellátást nyújt.

Máshol is csak a baj van vele

Az egészségügy nem olyan tisztán biztosítási jellegű dolog, mint például az autóké. Abban az esetben, ha nem jó a szolgáltatás, legfeljebb átmegyek egy másikhoz. De ha hagyták perforálódni a vakbelemet, már nem nagyon tudok máshová átmenni. Ezek rendbe hozhatatlan dolgok - mondta Morvayné Bajai Zsuzsanna.

A nagycsaládosok szervezetének elnökhelyettese szerint az egybiztosítós modell fejlettebb, mint a több-biztosítós. Ezt éppen az Egyesült Államok helyzete bizonyítja, amely irigyli Kanadát, ahol egybiztosítós rendszer van, így feleannyi pénzből jobb egészségügyi ellátást biztosítanak, és nem esik ki belőle senki.

Morvayné Bajai Zsuzsanna hozzátette: Európában is számos országban van egybiztosítós rendszer, ahol pedig a másikat vezették be, ott csak a problémákkal lehet találkozni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást