Újabb döbbenetes képek a roskadozó Margit hídról

Infostart
2007. február 9. 09:53
Idén lesz 131 éves. Folyamatosan növekedett, mára azonban igen megromlott az állapota. A Margit híd évek óta felújításra szorul. Képgalériánkban most megnézheti az átkelő azon megdöbbentő részeit is, amelyek az autóból nem látszanak.

A Margit híd 1876-ban épült meg, ám a középső részét, amelyen megközelíthető a Margitsziget, csak 1900-ban adták át. Eredetileg szobrok is díszítették.

A villamos 1879 óta halad át a hídon. A Margit hidat 1935-37-ben dél felé kiszélesítették, így két további közúti sávot lehetett elhelyezni rajta.

1944. november 4-én máig tisztázatlan körülmények között a Pest felőli három pillére felrobbant. A budai részeket 1945. január 18-án robbantották fel.

A háború utáni újjáépítés óta a közút 18, a két oldalán lévő járdák pedig egyenként 3,5 méter szélesek.

A hidat utoljára 1978-ban újították fel teljes körűen. Kisebb

<

Nemcsak roskatag, veszélyes is (fotó: InfoRádió - Domanits András) (képgaléria)

felújításokat azóta is végeztek rajta, nyáron például a villamosok felsővezetékeit tartó oszlopokat erősítették meg, a Combinók forgalomba állítása miatt.

A hidat 25 év elteltével azonban ismét helyre kellett volna állítani, ez 2003-ban járt le. A rekonstrukcióra azonban mindaddig nem lehet számítani, amíg meg nem épül az M0-ás híd, amely kiválthatná az átkelőt. Lezárása miatt ugyanis hatalmas dugók alakulnának ki a fővárosban.

Becslések szerint a felújítás 6 milliárd forintba kerülne.