Még mindig megéri diplomázni

Infostart
2007. február 9. 07:09
A diplomások átlagosan kétszer annyit keresnek, mint a középiskolát végzettek - hívja fel a figyelmet az Országos Felsőoktatási Információs Központ, miközben Nyugat-Európa több országában nincs ilyen nagy különbség a felső-, illetve a középfokú végzettségűek között.

Bár az elmúlt években a szakértők többnyire azt hajtogatták, hogy diplomásokkal Dunát lehetne rekeszteni, a legtöbb szakmacsoport pedig nem kecsegteti azzal a végzett hallgatókat, hogy záros határidőn belül elhelyezkednek, az Országos Felsőoktatási Információs Központ legfrissebb tanulmánya mégis a diplomázás mellett érvel.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján készített összeállításból kiderül, a diplomások körében mindössze 2-3 százalékos a munkanélküliség, míg ez a teljes népességre vetítve majdnem 8 százalék.

Dupla fizetés

A felsőfokú végzettséggel rendelkezők ezen felül átlagosan majdnem kétszer akkora bért vihetnek haza havonta, mint a középiskolát végzett társaik, ez havi bruttó 200 ezer forint többletet is jelent a főiskolát végzetteknek, az egyetemen végzetteknek pedig még ennél is többet.

A tanulmány felhívja a figyelmet arra is, hogy több nyugat-európai országban nincs ekkora különbség a középiskolát és az egyetemet végzettek között. Olaszországban ugyanis egyharmaddal, Ausztriában és Németországban felével, Portugáliában pedig háromnegyedével keresnek jobban az értelmiségiek a középfokú végzettségűeknél.

Az információs központ dokumentumából kiderül, hogy az átlag diplomás bér 30-40 éves korig meredeken emelkedik, utána alábbhagy, vagy stagnál, a középiskolai végzettségűeknél viszont a munkában töltött évek szerint kiszámíthatóan, folyamatosan nő a fizetés.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást